ΑΠΟΨΕΙΣΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Το μεγάλο έργο με τις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας και η απουσία της Ναυπάκτου

Γράφει ο Γιάννης Μπέκος, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τον νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές του δεν πρέπει να είχαν καταλάβει την σπουδαιότητα του νέου νομοσχεδίου. Κι όμως, το πόσο σπουδαίο πράγμα είναι αυτό, θα φανεί τα επόμενα χρόνια, όταν οι ενεργειακές κοινότητες, ιδιωτικές ή δημόσιες, θα έχουν μπει δυναμικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με σειρά. Τι είναι ενεργειακές κοινότητες και πως αυτές θα αλλάξουν τις ζωή μας;

Οι «ενεργειακές κοινότητες» είναι κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Μπορούν δηλαδή οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή και ιδιώτες, να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες και να…παράγουν ηλεκτρισμό! Με την εικονική αυτοπαραγωγή όμως, δεν υπάρχει και το σύνηθες πρόβλημα του χώρου για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Με απλά λόγια, μπορούν να μαζευτούν 50 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ναύπακτο και να φτιάξουν ένα φωτοβολταϊκό στην Αμφιλοχία! Έτσι θα συμψηφίζουν το ρεύμα που καταναλώνουν με αυτό που θα παράγουν. Το ίδιο όμως μπορεί να κάνουν και οι δήμοι. Συστήνουν μια ενεργειακή κοινότητα και συμψηφίζουν το ρεύμα που καταναλώνουν στα δημόσια κτήρια όσο και στον δημόσιο φωτισμό των κτηρίων.

Το πρόβλημα όμως, είναι το κόστος των φωτοβολταϊκών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι στιγμή χρηματοδοτικό εργαλείο για να επιδοτηθεί η εγκατάσταση τους. Αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έδινε 100% χρηματοδότηση μόνο για τις ΔΕΥΑ, να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά. Έγραψα σχετικά σε προηγούμενο άρθρο για την χαμένη ευκαιρία της ΔΕΥΑΝ που δυστυχώς δεν κατέθεσε πρόταση… 

Για να επανέλθουμε όμως στο κόστος. Αν σήμερα ο δήμος Ναυπακτίας αποφασίσει να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό για τις ανάγκες του, θα χρειαστεί ένα πάρκο για 10 περίπου MW. Μιλάμε για μια επένδυση 4-5 εκ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Ένα ποσό που θα μπορούσε να καλύψει ο δήμος σε βάθος χρόνου, αφού θα εκμηδένιζε τις δαπάνες σε φωτισμό. Ακόμα και να το πληρώσει με τα ανταποδοτικά…

Αυτό το τόσο απλό, δυστυχώς δεν έχει απασχολήσει ακόμα τους υπευθύνους του δήμου. Και δεν μιλάμε για την Ναύπακτο. Είναι αρκετοί που κοιμούνται με τα «τσαρούχια»…

Όμως σήμερα, υπάρχει μια δυνατότητα, να μην δαπανήσει ούτε αυτά τα 4-5 εκ. ο δήμος και να μπει στην παραγωγή ενέργειας. Αυτή την δυνατότητα δεν την δίνει κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είπαμε παραπάνω. Την δίνει το μεγάλο έργο που σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εδώ και έναν χρόνο, έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου (108 mega watt σε έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων) με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Ηλείας, της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας. Το ύψος αυτής της επένδυσης θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ένα τεράστιο έργο που θα αναλάβει να καλύψει η ΠΔΕ!

Ένα έργο που όχι μόνο έχει εξαγγείλει, έχει ήδη προχωρήσει παι στην σύσταση των πρώτων ενεργειακών κοινοτήτων. Μας το είπε και ο αντιπεριφερειάρχης κος Δημητρογιάννης στην συνέντευξη που μας παραχώρησε για το npress.

Πληροφορούμαι δε, πως έχει ήδη βρει και το οικόπεδο και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και επίσημες ανακοινώσεις. Πρόκειται για το κτήμα Polder στο Μεσολόγγι, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, έχει ήδη δώσει το πράσινο φως.

Από όλο αυτό το εγχείρημα, είναι εκκωφαντική η απουσία του δήμου Ναυπακτίας. Σε μια πρωτοβουλία που θα έλυνε το πρόβλημα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, ένα έργο βιώσιμης ανάπτυξης, απουσιάζει και έτσι κινδυνεύει να χάσει το «τρένο».

Ένα τεράστιο έργο με μια μόνο υποχρέωση του δήμου. Τα χρήματα από τα ανταποδοτικά των ΑΠΕ, θα μπαίνουν στο ταμείο της ενεργειακής κοινότητας που εκείνη θα αποφασίζει τις δράσεις. Αυτό θα είναι σίγουρα ένα αγκάθι, για όσους βλέπουν αυτά τα χρήματα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Είναι ώρα όμως οι υπεύθυνοι του δήμου, δημοτική αρχή αλλά και αντιπολίτευση, να δουν το θέμα καθαρά, να αντιληφθούν ποιο είναι το συμφέρον του τόπου και να προχωρήσουν μπροστά.

Ο τόπος δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button