ΑΠΟΨΕΙΣ

Θλιβόμαστε όταν πνίγονται παιδιά, και προσπαθούμε να μην πνίγονται

Γράφει ο Σάκης Μαμμής

Οχι ότι μου πέφτει λόγος, αλλά να, επειδή πού και πού φορτώνω λιγάκι, να πω δυό πραματάκια να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Το αν κάποιος είναι προοδευτικός ή συντηρητικός, δεν καθορίζεται από το τι ψηφίζει. Καθορίζεται από το τι πιστεύει.

Η αντίθεση ξεκινάει ως εξής : οι νόμοι που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος μας είναι πλασμένοι από το Θεό, ή είναι ανθρώπινα δημιουργήματα; Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι πλασμένοι από το Θεό και η επικρατούσα τάξη είναι θέλημά του, δεν μπορεί να είναι προοδευτικός. Προοδευτικός είναι αυτός που πιστεύει ότι οι δομές της κοινωνίας, οι χώρες, τα σύνορα, οι θρησκείες, είναι ανθρώπινα δημιουργήματα, μεταβλητά στο πέρασμα του χρόνου, και ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό.

Αν κάποιος αποδέχεται ως δόγμα το “Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια” δεν είναι προοδευτικός, γιατί αρνείται να δεχτεί βασικά δικαιώματα συνανθρώπων του, όπως το να πιστεύουν σε ένα άλλο Θεό, ή να μην πιστεύουν σε κανένα Θεό. Και βέβαια, ο χαζός/κουτοπόνηρος συντηρητικός, θα “αναρωτηθεί”: δηλαδή, να καταργήσουμε τα κράτη και τα σύνορα; Να μπουν οι μετανάστες; Και ερχόμαστε στο ζουμί. Οχι. Τα σύνορα υπάρχουν και θα υπάρχουν για αιώνες ακόμα. Οσο υπάρχουν θα τα φυλάμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε απάνθρωποι. Δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι εχθροί μας απλώς επειδή είναι από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Σημαίνει ότι θλιβόμαστε όταν πνίγονται παιδιά, και προσπαθούμε να μην πνίγονται.

Σημαίνει ότι σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε ανθρώπινου πλάσματος να ζήσει.

Σημαίνει ότι τίποτε απολύτως δεν έχει νόημα, αν δεν αποσκοπεί στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Αυτά. Καλό μήνα.

Related Articles

Back to top button
Close
Close