ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα χειροκροτήματα ενός επικοινωνιακού σόου μπορούν αύριο να μετατραπούν σε χλεύη

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης

Δύο μήνες πριν, ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει ένα εμβληματικό κάλεσμα προς τον παγκόσμιο τουρισμό, δίνοντας συνέντευξη στους ανταποκριτές ξένου τύπου από τη Σαντορίνη. Τότε, δηλώσαμε έτοιμοι· σήμερα, η σωρεία λαθών θέτει τη χώρα σε σοβαρό κίνδυνο για τους επόμενους μήνες.

  • Το άνοιγμα των συνόρων αποδείχθηκε βιαστικό διότι έγινε χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, με ελλιπείς ελέγχους ή/και χωρίς ελέγχους πολλές φορές, με μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κ χωρίς υποχρεωτικό αρνητικό τεστ. Η Ελλάδα θα έπρεπε να δημιουργήσει μία επιτροπή κ να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τον Μάρτιο ακόμη, με πλήρη συμμετοχή κ ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όχι να αποφασίζει πιεζόμενη από τουριστικούς φορείς κ επιχειρηματίες και χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία.
  • Οι υποδομές εντός της χώρας, από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το ”πατείς με – πατώ σε” σε λεωφορεία και τρόλεϊ , χωρίς την παροχή δωρεάν μασκών σε κομβικά σημεία όπως οι στάσεις του μετρό (ακόμη κ ως επικοινωνιακό όπλο για τον τουρισμό μας), μέχρι τις ελλείψεις σε υγειονομικές υποδομές σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, δεν δημιουργούσαν τις συνθήκες μίας πραγματικά ασφαλούς χώρας.
  • Η σχεδόν προκλητική μη τήρηση των μέτρων προστασίας από πολλά κυβερνητικά στελέχη που συνωστίζονταν δίχως μάσκες σε εγκαίνια και πανηγύρια, όχι μονάχα έδωσε το κακό παράδειγμα αλλά οδήγησε και σε απόλυτη χαλάρωση τους πολίτες, κάτι που δύσκολα μπορούμε να επαναφέρουμε στο ίδιο επίπεδο, διότι οι κυβερνώντες έχουν απωλέσει σε ένα βαθμό και την αξιοπιστία τους.
  • Η καθημερινή ενημέρωση σταμάτησε, λες και είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο, λες και θέλαμε να ξεχάσουμε τι συμβαίνει γύρω μας, λες και δεν μετράει αν χάνονται ζωές εφόσον δεν είναι οι δικές μας. Σήμερα, η ανθρωπότητα μετράει 740.000 θανάτους κ πολλές χιλιάδες σε ΜΕΘ. Η σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο θα ήταν ακόμη ένα καλό όπλο αντιμετώπισης των θεωριών συνωμοσίας. Εμείς επιλέξαμε τη γυάλα και την εκτόνωση. Κάτι που θα πληρώσουμε.

-Οι συνεχείς εξαιρέσεις της εκκλησίας ενέτειναν το κλίμα αμφισβήτησης προς την κυβέρνηση αλλά και των θεωριών συνωμοσίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλήθεια, εμπιστοσύνη και μέτρα δίχως εξαιρέσεις για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ασύμμετρη αυτή απειλή.

-Ο αριθμός των τεστ ανά κρούσμα παραμένει υψηλός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που σημαίνει ότι δρούμε στοχευμένα και ανεπαρκώς. Αυτό βέβαια αποδεικνύεται από τον αριθμό των τεστ στη βάση πληθυσμού, όπου είμαστε ακόμη εκ των ουραγών στην Ευρώπη.

Εμείς βάλαμε πλάτη στα δύσκολα και θα ξαναβάλουμε, ως οφείλουμε, διότι προηγείται η χώρα και οι πολίτες της, από την οποιαδήποτε τυφλή μεροληπτική και βολική κριτική ή από την αποψάρα μας και την προσωπική ή κομματική μας δικαίωση.

Όταν, όμως, δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι ή γνωρίζουμε τις σημερινές δυνατότητες της χώρας σε υποδομές (πιστεύοντας πάντα στις περισσότερες δυνατότητες για το αύριο), δεν ανεβαίνουμε πάνω στο ηφαίστειο με φόντο το ηλιοβασίλεμα και φωνάζουμε ”ελάτε” για να εισπράξουμε τον λαϊκό έπαινο· προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε, δίνουμε μία απλή ρημαδοσυνέντευξη σε μια κυριακάτικη και φυλάμε τα νώτα μας. Διότι, εύκολα, τα χειροκροτήματα ενός επικοινωνιακού σόου μπορούν αύριο να μετατραπούν σε χλεύη.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close