ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα 25 δις που.. έδινε ο Πούτιν στον ΓΑΠ και το σχέδιο… δολοφονίας Καραμανλή

Του Γιώργου Πετρουλάκη

📌 «Σχέδιο ΠΥΘΙΑ», «Ρωσικό Δάνειο» και άλλες ρωσικές (;) πληροφορίες … 📌

Την τελευταία δεκαετία, οι πληροφορίες για οργανωμένες προσπάθειες επηρεασμού της κοινής γνώμης και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων σε πολλές χώρες από φιλορωσικά υποκινούμενα συμφέροντα έχουν λάβει μυθικές διαστάσεις.

Στην Ελλάδα, δύο κυρίως φορές τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν ρωσικής «προέλευσης» πληροφορίες στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας. Και τις δύο φορές επρόκειτο για fake stories – πασίγνωστες fake stories:

1️⃣ Η πρώτη ήταν το υποτιθέμενο σχέδιο «Πυθία» που αποσκοπούσε δήθεν στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από συμφέροντα που αντιδρούσαν στις ενεργειακές σχέσεις που προωθούσε με τη Ρωσία. Οι «πληροφορίες» φαίνεται από έγγραφα ότι είχαν την πηγή τους σε ρώσους πράκτορες, χωρίς φυσικά να μπορεί να διασταυρωθεί. Σε κάθε περίπτωση το «σχέδιο Πυθία», παρά το γεγονός πως κρίσιμοι παίκτες γνώριζαν εξαρχής πώς ήταν παραμύθι, παρέμεινε για πολλά χρόνια στην πολιτική επικαιρότητα, απασχόλησε ακόμα και την Δικαιοσύνη, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα να θεωρείται η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινής γνώμης, αποτέλεσμα ξένων συμφερόντων και όχι της ανικανότητας και της διάλυσης / χρεοκοπία στην οποία είχε οδηγήσει η εν λόγω κυβέρνηση την χώρα.

Το πόσο παραμύθι ήταν αυτή η ιστορία επιβεβαιώθηκε από την έρευνα της ίδιας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών:

https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/191975_mythos-i-epiheirisi-pythia
https://www.iefimerida.gr/politiki/den-ypirxe-pote-shedio-dolofonias-kosta-karamanli

2️⃣ Η δεύτερη ήταν το υποτιθέμενο «όχι» του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε δήθεν πρόταση του Ρώσου ηγέτη Πούτιν για δάνειο 25 δισ. με χαμηλό επιτόκιο (μετά ειπώθηκε ότι ήταν ακόμα και…άτοκο) στην αρχή της οικονομικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2010 – ένα «όχι» το οποίο, σύμφωνα με το fake story, υπαγορεύτηκε από δήθεν στημένο σχέδιο υπαγωγής της Ελλάδας – σώνει και καλά – στον έλεγχο του ΔΝΤ.

Η πρώτη, δημόσια διατύπωση της «είδησης» (γιατί είχε προηγηθεί διαρροή της σε…περίεργα sites) για δήθεν ρωσική πρόταση για δάνειο έγινε από τον – τότε – βουλευτή της Ρωσικής Δούμας που ήταν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό.

Οι δηλώσεις του αγνώστου σε πολλούς το 2011, Ιβάν Σαββίδη, έτυχαν τεράστιας δημοσιότητας.

https://www.lifo.gr/now/politics/o-poytin-edine-25-dis-stin-ellada-kai-o-gap-toy-miloyse-gia-oikologia

Το δήθεν ρωσικό δάνειο αποτελεί σήμερα βέβαια ένα από τα καλύτερα συντομότερα ανέκδοτα, ειδικά μετά και την εμπειρία της Κύπρου. Το ακόμη ωραιότερο είναι ότι ο ίδιος ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας, Μεντβέντεφ, είχε αποκαλύψει στις κάμερες πως είχε προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ κατά την επίμαχη επίσκεψή του στη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, η θεωρία συνομωσίας ότι ο τότε πρωθυπουργός αρνήθηκε δήθεν βοήθεια της Ρωσίας γιατί είχε προαποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας στον διεθνή οικονομικό έλεγχο αποτέλεσε μία από τις βασικότερες θεωρίες συνομωσίας την περίοδο του Μνημονίου, με απίστευτη διάχυση στην ελληνική κοινή γνώμη, και συνετέλεσε τα μέγιστα στην ταχύτατη πτώση της δημοφιλίας της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όπως επίσης λειτούργησε και ως «πλυντήριο ευθυνών» της κυβέρνησης Καραμανλή για την χρεοκοπία, καθώς όλη η οικονομική κρίση αποδόθηκε στο μυαλό πολλών σε προαποφασισμένο σχέδιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button