ΑΠΟΨΕΙΣ

Σεξισμός και βία – Η σύγχρονη μάστιγα της εποχής

Γράφει η Ζωή Ρούσσου

Σάλος μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου; Πάντα υπάρχει το ερώτημα “γιατί τώρα;” “γιατί μετά από τόσα χρόνια;”
Γιατί η αηδία και ο πόνος του βιασμού και της ασέλγειας είναι μεγάλο αγκάθι στη ψυχή που δεν γιατρεύεται αν δεν δεις τον βιαστή σου να μπαίνει στη φύλαξη. Γιατί πρέπει να ξυπνήσει ο κόσμος και να καταγγέλλονται όλες οι αξιόποινες πράξεις σε βάρος όλων όσων έχουν τη δύναμη της εξουσίας και θεωρούν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Γιατί όταν μια γυναίκα διεκδικεί για τον εαυτό της την #εξέλιξη , την #πρόοδο , την #καριέρα υπάρχουν πολλοί που θα βρεθούν στο δρόμο της για να της πουλήσουν “προστασία”, ώστε να έχει την εύνοια τους για να καταφέρει να φτάσει στο στόχο της. Γιατί όταν είσαι #γυναίκα και θέλεις να κάνεις καριέρα θα υποστείς και τον #σεξισμό και τη #φαλλοκρατία και την #υποτίμηση και το χλευασμό για τις ικανότητες σου. Γιατί όταν είσαι γυναίκα οι “ισχυροί” έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι πρέπει να σε βάλουν “κάτω από την ομπρέλα τους”, ώστε να μην “ανακατέψεις τη σούπα” που ίδιοι έχουν φτιάξει για να μη χάσουν τη καρέκλα τους.

Θα επιδιώξουν να σε χαλιναγωγήσουν με κάθε τρόπο είτε με το καλό είτε με το άγριο. “Έλα εδώ μωράκι μου…” είναι η συνήθης έκφραση όλων αυτών που θέλουν να σου επιβληθούν για να σε προωθήσουν! Και εκείνη τη στιγμή το αίμα σου παγώνει, όταν ξαφνικά βρίσκεσαι στην αγκαλιά ενός άντρα που μέχρι τότε τον θεωρούσες απλά καλό φίλο που πίστευες ότι απλά θέλει το καλό σου γιατί αναγνωρίζει τις ικανότητες σου , αλλά ξαφνικά βλέπεις ότι η κατάσταση παρεκτρέπεται. Γιατί θέλει τεράστια ψυχική αλλά και σωματική δύναμη εκείνη τη στιγμή και απόλυτη ψυχραιμία , ώστε να τον σταματήσεις, να του δείξεις τα όρια του! Γιατί στη φαλλοκρατική κοινωνία που ζούμε το αρσενικό μυαλουδάκι πιστεύει ότι όλες είναι διαθέσιμες να προσφέρουν “υπηρεσίες” για να πετύχουν το στόχο τους.

Όσες καμπάνιες και να γίνονται κατά του σεξισμού και της βίας τίποτα δεν θα γίνει ούτε τίποτα θα αλλάξει αν δεν αλλάξει ριζικά η νοοτροπία. Η νοοτροπία δεν αλλάζει με τις διαφημίσεις και τα σποτ. Τι κι αν υπάρχουν δομές; Το ζήτημα είναι να μην χρειαστεί καμιά γυναίκα να τις αναζητήσει και να τις χρειαστεί.

Χρειάζεται ριζική αλλαγή παιδείας , ώστε να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα όρια τους και ότι η σωματική δύναμη μπορεί να είναι προσόν μπορεί όμως και να γίνει κόλαφος . Όπως έχει πει ο Κοφι Annan:
Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο ντροπιαστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
και ίσως η πλέον διαβρωτική. Δε γνωρίζει όρια γεωγραφικά, πολιτισμικά ή σχετικά με τον
πλούτο. Για όσο συνεχίζεται δεν μπορούμε να μιλάμε για αληθινή πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. “

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button