ΑΠΟΨΕΙΣ

Πατροκτονίες: Με δύο βίαια γεγονότα έκλεισε το 2023

Δύο συγκλονιστικά βίαια γεγονότα, όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, έκλεισαν το 2023.

Ένας 16χρονος , θύμα κάθε μορφής ενδοοικογενειακής βίας από τον πατέρα του, αντέδρασε στη βάναυση κακοποίηση του σκοτώνοντας τον! Έτσι το θύμα έγινε θύτης για να σωθεί, αφού η δυσλειτουργία της κοινωνίας να προστατέψει τους πολίτες της εκτελώντας τους νόμους, μας ξαναγυρίζει, αναγκαστικά δυστυχώς στο νόμο της ζούγκλας. Επίσης, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί το παιδί ήταν υποχρεωμένο να ζεί με τον βίαιο πατέρα μέχρι την ενηλικίωσή του!

Για τον ίδιο λόγο, απ΄ότι φαίνεται (βία κατά της μητέρας του και του ίδιου), και ο 35χρονος σκότωσε τον πατέρα του. Επειδή παρά τις πολλές καταγγελίες, παρά τη σύλληψη του πατέρα για ενδοοικογενειακή βία, δεν παρασχέθηκε καμία προστασία στη μητέρα, στην αδελφή του ή στον ίδιο…

Θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν και τις απαράδεκτες συμπεριφορές βίας που εκτυλίσσονται πίσω από κλειστές πόρτες. Γεγονότα  που οδηγούν στην αυτοδικία ως ακραίο μέσο αυτοάμυνας, αφού η  Πολιτεία αποτυγχάνει να αποκριθεί ικανοποιητικά στον τομέα της πρόληψης και της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι κτήματα των ανδρών;

Μας ανησυχεί σοβαρά η ιστορία των πατροκτονιών. Δεν δεχόμαστε ότι αυτή πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και καλούμε την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τους/τις δικαστικούς λειτουργούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες να επέμβουν άμεσα.

Ας μην κωφεύουν άλλο στα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, ας δώσουν την πρέπουσα λύση, γιατί αποτελεί τεράστια κοινωνική και νομική αποτυχία όταν παιδιά εγκλωβισμένα για χρόνια στην ενδοοικογενειακή βία, αισθάνονται πως καμία Αρχή δεν ενδιαφέρεται να τα προστατεύσει και πως η μόνη διέξοδος, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν την κακοποίηση της μητέρας τους και τη δική τους, είναι να σκοτώσουν το θύτη τους.

Η λύση είναι αυτό που προβλέπεται από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η άμεση απομάκρυνση του κακοποιητή από την οικογενειακή εστία και η εποπτευόμενη απαγόρευση οποιασδήποτε επικοινωνίας με την οικογένεια.

Η αύξηση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία και η στελέχωσή τους με το κατάλληλα εκπαιδευμένο δυναμικό, που θα επεμβαίνει άμεσα και καταλυτικά είναι το πρώτο στάδιο. 

Με αφορμή τις αλλαγές στον ν. 3500/2006 και μετά από τα παραπάνω περιστατικά πατροκτονίας, αλλά και τόσων γυναικοκτονιών, επιβάλλεται να ληφθούν αυξημένα μέτρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση και  τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τροποποίησης του ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις των γυναικείων οργανώσεων για την ουσιαστική προστασία των θυμάτων και την ανάπτυξη κατάλληλων μηχανισμών ώστε να αποτρέπεται η κλιμάκωση της βίας. Διαφορετικά η αποσπασματική αυστηροποίηση των ποινών που αναφέρεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου μόνο προς δημιουργία εντυπώσεων μπορεί να λειτουργήσει.

 Όχι άλλες δολοφονημένες γυναίκες, όχι άλλα εγκλωβισμένα παιδιά που δεν “βλέπουν” άλλο δρόμο προστασίας από την πατροκτονία.

Όταν το ίδιο το Κράτος δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση της δέουσας επιμέλειας στην πρόληψη και διερεύνηση των πράξεων βίας, οφείλει να λογοδοτεί.

·         Artivism Movement 

·         Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών, «η φωνή της»

·         Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

·         Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ) 

·         Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

·         Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

·         ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

·         Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ            

·         Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

·         STRONG ME 

Κίνημα για την πρόληψη & καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button