ΑΠΟΨΕΙΣ

Παιδίατρος μας ταρακουνάει για Κορονοϊό: Τουλάχιστον 20 φορές πιο επικίνδυνος από την γρίπη

Του παιδίατρου Αντώνη Δαρζέντα

Κορονοϊός νεώτερα δεδομένα. Γράφω το παρόν προσπαθώντας να κάνω μια ψύχραιμη εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και να λύσω μερικές παρεξηγήσεις που υπάρχουν ακόμα και μεταξύ των γιατρών.

ADS


Ακούω λοιπόν ακόμα και γιατρούς να υποβαθμιζουν την σοβαρότητα του κοροναϊού λέγοντας πως είναι μια απλή γρίπη ή ότι η γρίπη σκοτώνει περισσότερους.


Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ναι μεν προς το παρόν η γρίπη έχει σκοτώσει περισσότερους αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η γρίπη είναι κοντά μας πολύ περισσότερο καιρό και έχει ήδη επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.


Ο νέος κορονοϊός φαίνεται προς το παρόν πως παγκόσμια, πάει προς μια θνητότητα γύρω στο 1%. Σημαίνει αυτό πως στους 100 που θα κολλήσουν θα πεθάνει ο ένας. Η θνητότητα της γρίπης είναι περίπου 0,05 %. Αυτό σημαίνει πως η θνητότητα του νέου κορονοϊού είναι σχεδόν 20 φορές παραπάνω από της γρίπης.

Ο νέος κορονοϊός όμως έχει και μια άλλη ιδιότητα. Είναι ακόμα πιο μεταδοτικός από την γρίπη. Έτσι ενώ κάθε άνθρωπος που έχει γρίπη την μεταδίδει σε 1,3 άλλους, αυτός που έχει κορονοϊό τον μεταδίδει σχεδόν στους διπλάσιους σε περίπου 2,5 ανθρώπους δηλαδή.


Από τους παλιούς επίσης ανθρώπινους κορονοϊούς που κάνουν το απλό κρυολόγημα που όλοι μας έχουμε περάσει, ξέρουμε και κάτι άλλο, πως αυτός ο ιός δεν έχει αυστηρή εποχή όπως έχει η γρίπη αλλά μπορεί να επεκτείνεται και εκτός χειμώνα, σίγουρα όμως με πολύ λιγότερα κρούσματα.

Συμπέρασμα. Αν αφήσουμε τον κορονοϊό να κάνει τη δουλειά του θα εξελιχθεί σε μια άνευ προηγούμενου επιδημία που θα κάνει ζημιά τουλάχιστον 20 φορές χειρότερη της γρίπης. ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ. Αυτός ο φόρτος νοσηρότητας και θνησιμότητας θα καταστρέψει οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Ιδίως το ελληνικό που έχει λίγα κρεβάτια Εντατικής.


Σίγουρα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου με αυτή την επιδημία αλλά οι επιπτώσεις της θα είναι τεράστιες. Και ναι μεν τα θύματα θα είναι κυρίως ηλικιωμένοι αλλά λόγω του φόρτου στο σύστημα θα είναι πολλαπλάσια λόγω παραπλευρων απωλειών και στους υπόλοιπους. Πχ προχθές νέος άνδρας θύμα τροχαίου στην Πάτρα έψαχνε εντατική επί τρεις ημέρες λόγω του ότι οι μονάδες ηταν γεμάτες και λόγω γρίπης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αν ενσκήψει επιπλέον και μια ακόμα επιδημία με επίπτωση 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή της γρίπης;;. Τα νοσοκομεία θα είναι πραγματική κόλαση.


Τώρα γιατί ακυρώθηκαν τα καρναβάλια. Γιατί οι συγκεντρώσεις σε αυτά είναι πρωτοφανους μεγέθους και συνδυάζονται όχι μόνο με ανοικτές εκδηλώσεις αλλά και με τεράστιες συγκεντρώσεις σε μεγάλους κλειστούς χώρους. Όπως είπε ο εξαίρετος καθηγητής κος Γώγος εχθές στον δήμο Πατρέων ιδίως στην Πάτρα που είναι και είσοδος από Ιταλία θα ήταν ένας ιδιαίτερος παράγοντας κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.


Επίσης μερικοί αναρωτιουνται γιατί δεν γίνονται ελέγχοι στα αεροδρόμια και στα λιμάνια από Ιταλία. Γιατί όπως έχει αποδειχθεί από παλιότερες περιπτώσεις οι έλεγχοι αυτού του είδους είχαν τεράστια αποτυχία, δηλαδή θα ξοδευαμε τεράστιους νοσηλευτικους και ιατρικούς πόρους με μηδαμινό αποτέλεσμα.


Επιπροσθέτως είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμα και εάν δεν καταφέρουμε να ανασχέσουμε την εξάπλωση του ιού είναι πολύ σημαντικό να τον καθυστερησουμε για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί θα φύγει η γρίπη ή οποια φορτώνει πολύ τις μονάδες μας, δεύτερον γιατί θα φτιάξει ο καιρός και θα μειωθεί οι κίνδυνος μετάδοσης λόγω της χαλάρωσης του συγχρωτισμού εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών. Ιδίως για το δικό μας κλίμα, αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί αφενός θα απλώσει τα περιστατικά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφετέρου θα μειώσει τον αριθμό τους. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΣΏΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΑΡΙΘΜΌ ΖΩΩΝ.


Όπως είπε μάλιστα ο κος Γώγος θα εξεταστεί σύντομα και το ενδεχόμενο να κλείσουν και εκκλησίες και γήπεδα και σχολεία όπως έγινε και στην Ιταλία. Καθώς η νόσος προχωρεί τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και οι προτεραιότητες επίσης. Ειδικοί επιστήμονες έχουν επιληφθεί του θέματος ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ, και πιστέψτε με είναι από τους καλύτερους του κόσμου.

Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πχ η Ελλάδα συμπεριφερεται πολύ πιο υπεύθυνα από την πιο προηγμένη Ιταλία στην οποία η επιπόλαιη αντιμετώπιση των πρώτων περιστατικών έφερε την εκθετική αύξηση της νόσου και των θανάτων στην Ευρώπη.


Συμπερασματικα η ανθρωπότητα θα βγει νικήτρια και σε αυτή τη μάχη με το άγνωστο, γιατί έχει ήδη τη γνώση και τις δυνατότητες. Η προσπάθεια μας είναι να γίνει αυτό με τα λιγότερα δυνατά θύματα και τις μικρότερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Κάθε ανάσχεση και κάθε καθυστέρηση της νόσου ακόμα και εάν δεν την σταματά τελείως, μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνο και μας φέρνει πιο κοντά στο καλοκαιρι που ετσι κι αλλιως πεφτουν αυτες οι λοιμώξεις, στη θεραπεία, αλλά και στο εμβόλιο που θα δώσει οριστική λύση.

Είναι σίγουρο πως από αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές γιατί έχουμε την επιστημονική γνώση και όλα τα μέσα που χρειάζονται. Πρέπει να βοηθήσει όμως και ο κάθε πολίτης με την υπεύθυνη συμπεριφορά του στα θέματα υγιεινής και την ψυχραιμία του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button