ΑΠΟΨΕΙΣ

Otelo Saraiva de Carvalho: «Έφυγε» ο τελευταίος επαναστάτης του 20ου αιώνα

Γράφει η Κατερίνα Κολτσίδα

« Ήταν μια εποχή γεμάτη επαναστάσεις, ξεσηκωμούς, αίματα. Θα ‘λεγες ότι μόνη αυτή συντηρούσε τη διάρκεια των πραγμάτων από μακριά.» 

Πώς άραγε λειτουργεί το μυαλό του ανθρώπου, οι συνειρμοί και οι σκέψεις μας; 
Τούτο το απόσπασμα, από το ποίημα ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 β, του Οδυσσέα Ελύτη από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΘΕΑΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ, το έχω συνδέσει άρρηκτα στο μυαλό μου με τον Οτέλο ντε Καρβάλιο. Τον αγωνιστή, τον επαναστάτη, τον αδικημένο, τον οδοδείκτη, τον γνήσιο αριστερό, που υπήρξε πρότυπο όχι μόνο για την Πορτογαλική αλλά συνολικά για την αριστερά. 

Ο ντε Καρβάλιο ήταν ο τελευταίος μεγάλος επαναστάτης ενός αιώνα που ήταν γεμάτος από δικτατορίες, από σκληρότητα, από αδικία. Ενός αιώνα που είδε το απόλυτο κακό του ναζισμού να κατακλύζει την Ευρώπη και τον κόσμο, ενός αιώνα που στάθηκε τελικά όρθιος χάρη στους Οτέλο ντε Καρβάλιο αυτού του κόσμου. 

Γεννημένος στην πορτογαλική αποικία Μοζαμβίκη το 1931, ο ντε Καρβάλιο ηγήθηκε της επανάστασης των Γαριφάλων ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, της πιο μακρόχρονης στην Ευρώπη, που οδήγησε τελικώς στην ανατροπή του δικτάτορα και στην δημοκρατία. Επικεφαλής μιας ομάδας στρατιωτικών, κυρίως λοχαγών, (ο ίδιος ήταν ταγματάρχης) πέτυχε τον Απρίλιο του 1974 να ανατρέψει τον δικτάτορα, σχεδόν αναίμακτα. Γνήσιος αριστερός, δεν μπόρεσε εύκολα να συμβιβαστεί με το γεγονός οτι τελικά η επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε, οτι οι φτωχοί παραμένουν εξαθλιωμένοι, οτι η αδικία καραδοκεί. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ αυτές τις διαφορές», φώναζε.

Το 1987 καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση, ως τρομοκράτης, αφού θεωρήθηκε ηθικός συνεργός σε επιθέσεις ακροαριστερών ομάδων. Ένα μεγάλο παγκόσμιο κίνημα της αριστεράς ξεσηκώθηκε τότε στηρίζοντας τον ντε Καρβάλιο. Μερικά χρόνια αργότερα, αμνηστεύθηκε συνεχίζοντας να διακηρύσσει την αθωότητά του και να καταδικάζει την βία. Τότε ήταν που τον γνώρισα κι εγώ, αφού υπέγραψα υπέρ της απελευθέρωσής του και διάβασα κι έμαθα ποιος ήταν και τί είχε κάνει. Πρέπει να ήταν η ίδια εποχή που διάβαζα τη συλλογή αυτή του Ελύτη, κι ετσι το Ποίημα κι ο ντε Καρβάλιο έμειναν πάντα στο μυαλό μου δεμένοι. 

Καλό ταξίδι Otelo Saraiva de Carvalho.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button