ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν ο Ανδρέας νομοθετούσε για τις αμβλώσεις 35 χρόνια πριν

Της Γεωργίας Γεωργίου

Η Ελλάδα έχει λύσει από νομικής πλευράς το θέμα της τεχνητής διακοπής της κύησης εδώ και 35 χρόνια, με το ν. 1609/1986 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και ΠΘ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με το νόμο αυτό νομιμοποιήθηκε η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης πριν από τη συμπλήρωση δώδεκα εβδομάδων κύησης, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου η επέμβαση μπορεί να γίνει και μετά τη δωδέκατη εβδομάδα (περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου κ.λπ.) και μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα και σε συνδυασμό με το άρθρο 304 του ΠΚ.


Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος… το 1983, πραγματοποιείται μια δυναμική εκστρατεία και ένας εντυπωσιακός αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα, µε πρωτοβουλία της Αυτόνομης Κίνησης Γυναικών. Μια ομάδα 500 γυναικών υπέγραψαν ότι είχαν κάνει µία ή περισσότερες εκτρώσεις, παρά την αντίθετη νομοθεσία. Από αυτές, 7 κλήθηκαν σε ανάκριση, γεγονός που πυροδότησε τα φεμινιστικά αισθήματα, και οδήγησε σε διαμαρτυρία στα Προπύλαια, με τα χαρακτηριστικά συνθήματα “Έξω οι νόμοι από το κορμί µας” και “Όλες είμαστε παράνομες”. Έτσι, το 1986 ψηφίστηκε στην Ελλάδα ο νόμος 1609, που ρύθμισε οργανωμένα και θεσμικά το ζήτημα των αμβλώσεων.


Θυμήθηκα με όλα αυτά και την προπαγανδιστική καμπάνια στο μετρό, ένα χρόνο πριν, με τις απαράδεκτες αφίσες “Διάλεξε τη ζωή”…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button