ΑΠΟΨΕΙΣ

Όμικρον: Γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την πανδημία

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης

Υπάρχει μία θεωρία εφησυχασμού -αυτή της Όμικρον με ήπια νόσηση και συνάμα το τέλος της πανδημίας (υπάρχουν μάλιστα ανεύθυνοι πολιτικοί που έχουν ορίζει και ημερομηνία)-, η οποία διακινείται από στόμα σε στόμα και δρα ανασταλτικά στον εμβολιασμό. Όλοι επιθυμούμε το τέλος της πανδημίας αλλά ακόμη κι αν αυτό έρχεται, θα πρέπει να φτάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

1) Στον 1ο επισυναπτόμενο πίνακα βλέπουμε τον αριθμό των σοβαρά ασθενών με COVID στο Ισραήλ, ο ο οποίος έχει τριπλασιαστεί σε 18 ημέρες. Το 14% των Ισραηλινών άνω των 20 είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο αντιπροσωπεύουν το 50% των σοβαρών περιπτώσεων.
Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ κατέγραψε υψηλό δύο μηνών με 205 σοβαρά άρρωστους την Κυριακή, καθώς η παραλλαγή Omicron συνεχίζει την ταχεία εξάπλωσή της σε ολόκληρη τη χώρα.

2) Στον 2ο πίνακα βλέπουμε τους εβδομαδιαίους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού στη Νέα Υόρκη [Data from NYC Health Dept -προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία].
Μη εμβολιασμένοι: 4,48
Εμβολιασμένοι: 0,40

3) Έαν η «Όμικρον» εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα στη νόσηση, αυτό οφείλεται και στο εμβόλιο, όπως διαπιστώνετε από το 3ο διάγραμμα στην Ελβετία. Η διαφορά εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων ως προς τους θανάτους είναι εμφατική.

4) Το 4ο εξαιρετικό πινακάκι προέρχεται από το Μαϊάμι και μας δείχνει τις διαφορές μεταξύ ανεμβολίαστων/εμβολιασμένων/εμβολιασμένων με ενισχυμένη δόση. Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της ενισχυμένης δόσης στου ασθενείς, καθώς έχουν τουλάχιστον 10 φορές λιγότερες πιθανότητες για νοσηλεία.

5) Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα αλλά και την κρισιμότητα αυτού του χειμώνα, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, διότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας και πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα όπλα (εμβόλια) που έχουμε στη διάθεσή μας. Το αφισάκι που αναρτώ το λάτρεψα <3

ΥΓ: Πρώτη μέρα θετικός και εγώ. Τριπλοεμβολιασμένος και διόλου ανήσυχος. Γεμάτο ψυγείο, καλά βιβλία και βίβα η καραντίνα. Όλα θα πάνε καλά. Αρκεί να κάνουμε και εμείς κάτι γι’ αυτό 🙂

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button