ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δύο όψεις της ημέρας της Γυναίκας

Αναρωτιόμαστε, άραγε, γιατί έχει καθιερωθεί η Ημέρα της Γυναίκας; Μα, το «προφανές» για πολλούς ανθρωπους είναι φυσικά για να δείξουμε σε αυτά τα πολύπλοκα, τα ευαίσθητα και συνάμα αναπάντεχα δυναμικά πλάσματα ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των κόπων, της υπομονής και της αντοχής τους.

Γράφει η Βασιλική Καραμπούλη

Αυτό, σαφώς και δικαίως, είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με το πως βλέπουμε τις γυναίκες, διότι αν υπήρχε πραγματική ισότητα κοινωνική, πολιτική, οικονομική δεν θα είχε και ιδιαίτερη σημασία αυτή η μέρα, όπως άλλωστε δεν υπάρχει και «μέρα του άνδρα». Ωστόσο, ως αισιόδοξοι μπορούμε να παίρνουμε αυτή την ημέρα γιορτής-ευχαριστιών-δικαίωσης ως αφετηρία για αλλαγές ουσιαστικές. Ας αναλογιστεί ο καθένας γιατί εν έτει 2018 οι γυναίκες δεν έχουν τη «φωνή» που θα έπρεπε.

Βήματα έχουν γίνει, ναι, αλλά όχι αντάξια των γυναικείων ικανοτήτων και παρόλα αυτά η αλλαγή είναι στα χέρια τους. Η αποδυνάμωση των κοινωνικών στερεοτύπων, οι «γυάλινες οροφές» στην επαγγελματική ανέλιξη πρέπει να εκλείψουν και η έμφυλη βία να γίνει ζοφερό παρελθον.
Μόνο αν οι ίδιες αγωνιστούν, στο σπίτι, στο δρόμο, στην πολιτική, στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα θα επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές. Η μόνη διαφορά στην «επανάσταση» αυτή είναι πως δεν χρειάζεται να χυθεί αίμα, αλλά θα εκπληρωθεί με έναν τρόπο απλό, έχοντας ως γνώμονα και αρχή ότι η ισότητα και η δικαιοσύνη διδάσκονται και μεταλαμπαδεύονται. Γίνονται φάροι εφόρου ζωής που άπαξ και διδαχθούν, δεν ξεριζώνονται.

Σε αυτά τα πλάσματα τα πολυφυή, λοιπόν, αλλά και σε όλους! Έχουμε δρόμο, ακόμα. Αλλά λαμπρό!
Χαρούμενη ημέρα της μητέρας, κόρης, συζύγου, ορφανής, κακοποιημένης, εργαζόμενης, καρκινοπαθούσας, πολιτικού!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button