ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δημοτικές εκλογές πάγωσαν την αγορά ακινήτων

Του Λάζαρου Κώτσια*

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο κατασκευαστικός κλάδος και ο τουριστικός κλάδος άρχισαν να έχουν προβλήματα. Τα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν απότομα, μέχρι που η χρηματοδότηση σταμάτησε τελείως, τα στεγαστικά με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Κατασκευαστικές εταιρίες βρέθηκαν με ακίνητα, που δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν, ούτε σε τιμές κάτω του κόστους. Τα επεισόδια στην Αθήνα και η κακή φήμη της χώρας μείωσε τις αφίξεις και τις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία. 

Υπάλληλοι απολύθηκαν, αυξήθηκε η ανεργία, η μετανάστευση, και γενικά ο αριθμός των αναξιοπαθούντων. 

Τα ακίνητα απαξιώθηκαν. Στα ήδη απαξιωμένα ακίνητα επιβλήθηκε και φόρος ακινήτων.  Οι οικοδόμοι, οι μηχανικοί, οι μεσίτες, το εμπόριο οικοδομικών υλικών, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες του κλάδου,βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση. Το τραπεζικό σύστημα, που είχε καταρρεύσει,ξανακατάρρευσε, καθώς τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια χτύπησαν και αυτά κόκκινο. Κανείς δεν αποπλήρωνε δάνειο για ακίνητο με υποπολλαπλάσια αξία, ακόμη και αν μπορούσε.

Με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η οικοδομική δραστηριότητα, που είχε καταρρεύσει, έγινε ακόμη χειρότερα! 

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, τύπου airbnb, άρχισε να δίνει κάποια αξία στα απαξιωμένα ακίνητα. Απελπισμένοι ιδιοκτήτες, άρχισα να έχουν κάποια χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ και τα τοκοχρεολύσια.  Λόγω του φθηνού καταλύματος, η Αθήνα άρχισε να ξαναγίνεται προορισμός για τους ταξιδιώτες από την κεντρική Ευρώπη. Η αύξηση των επισκεπτών αύξησε και την κατανάλωση στην εστίαση, πράγμα το οποίο αποτέλεσε την αιτία να αναστραφεί και η απαξίωση των καταστημάτων.

Οι ξένοι επενδυτές, είτε οι ξένοι που επιθυμούσαν μια χρυσή βίζα Σέγκεν, καθώς και οι Έλληνες που δεν επιθυμούσαν τις μηδενικές αποδόσεις του αναξιόπιστου  τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, αισθάνθηκαν ότι η αγορά ακινήτου συμφέρει και ότι θα βρεθούν κερδισμένοι.  

Οι μηχανικοί έπαψαν πλέον τα μεταναστεύουν, οι οικοδόμοι βρήκαν έστω και λίγα ημερομίσθια, οι τράπεζες είδαν μερικά δάνεια να εξυπηρετούνται και τα διάφορα χαρτοφυλάκια ακινήτων, μεταξύ των οποίων και δημόσια, είδαν τον πάτο στο βαρέλι.

Το πρόγραμμα του υποψήφιου Δημάρχου,Κώστα Μπακογιάννη, προγραμματίζει τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφού θεωρεί ότι η σωστή τουριστική ανάπτυξη δεν θα έπρεπε να γίνει με βάση τις κατοικίες, αλλά τις ξενοδοχειακές μονάδες. Καθώς η αγορά προεξόφλησε την εκλογή του, το νέο εξαπλώθηκε και οι αγοραστές κρατούν στάση αναμονής.

Αν και δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δημάρχου η ρύθμιση των μισθώσεων, η αγορά φοβάται τον συντονισμό των ενεργειών με την επίσης διαφαινόμενη νέα κυβέρνηση, μετά τις εθνικές εκλογές. Εξάλλου, το πρόγραμμα του κ. Μπακογιάννη φροντίζει να εξηγήσει πως αυτή η αλλαγή θα γίνει σε συντονισμό με την κυβέρνηση.

Αν θεωρήσουμε πως η βραχυχρόνια μίσθωση προκάλεσε όλες αυτές τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, δεν θα ήταν παράλογο να σκεφτούμε την ανάποδη διαδικασία. Δηλαδή, τα ακίνητα να απαξιωθούν, ο τουρισμός να μειωθεί, η εστίαση να έχει λίγα κέρδη, τα καταστήματα να χάσουν την αξία τους, οι ξένοι να μην αγοράζουν, τα δάνεια να ξαναγίνουν μη εξυπηρετούμενα, οι μηχανικοί να μεταναστεύουν, οι οικοδόμοι να είναι άνεργοι κλπ.

Ο τουρισμός χρειάζεται όμορφη και λειτουργική πόλη, συχνές και φθηνές πτήσεις στο οικείο αεροδρόμιο και προπάντων ασφάλεια και πολύ λίγες, ιδανικά καμία, διαδηλώσεις με δακρυγόνα. 

Ο Δήμος, αντί να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη ενοικιαζόμενων κατοικιών, καλό θα ήταν να διευκολύνει τον τουρισμό. Γιατί να μην αναλάβει ο Δήμαρχος πρωτοβουλία συνεργασίας των αεροπορικών εταιριών, των ταξιδιωτικών εταιρειών και των επιμελητηρίων της χώρας; 

Το γεγονός ότι τα ενοίκια αυξάνονται μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί από οικονομικής άποψης, για τους Αθηναίους, αφού οι ιδιοκτήτες είναι Αθηναίοι και θέλουν τα ακίνητα τους να έχουν αξία και να είναι κερδοφόρα. Η έλλειψη φοιτητικών εστιών δεν μπορεί να είναι επιχείρημα δίωξης της τουριστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης, Αντίθετα, είναι ευκαιρία να διευκολυνθεί ο κατασκευαστικός κλάδος, να ανοικοδομήσει αρκετές φοιτητικές εστίες, για όλους τους φοιτητές, εντός Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνούπολης, όπως γίνεται σε κάθε σοβαρή χώρα. Δενγνωρίζω καμία σοβαρή χώρα, που να θέλουμε να μιμηθούμε, η οποία να δυσκολεύει την ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, προκειμένου να είναι φθηνά στους φοιτητές.

Εξάλλου, η φιλελεύθερη οικονομία που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία, με την παρούσα ηγεσία, μπορεί να είναι φιλελεύθερη κάθε μέρα και όλες τις ώρες, ή απλώς τις ώρες που οι μεγάλοι ξενοδόχοι κοιμούνται;

*Ο Λάζαρος Κώτσιας Είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατασκευαστής ξενοδοχείων, κτηματομεσίτης, Δημοτικός ΣύμβουλοςΔήμου Αθηναίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Related Articles

Back to top button
Close
Close