ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι διαφορές στην αντιμετώπιση της πανδημίας στον Δυτικό κόσμο και στην Αφρική

Της Κατερίνας Κολτσίδα

Ακόμα και η αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται να είναι ένα first world problem.

ADS

Στις φτωχές και υπο ανάπτυξη χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ο μέσος όρος ζωής δεν ξεπερνά τα 60 έτη, κι έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των πιθανών θυμάτων του κορωνοϊού (δηλαδή >65) απλά δεν υπάρχει σε αυτές τις χώρες. Έχουν ήδη πεθάνει από ασθένειες, φτώχεια, κακή διατροφή, έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες και γενικά προβλήματα που δεν υπάρχουν στις ανεπτυγμένες χώρες.

Όσο μικρό και πνιγηρό αν φαίνεται ένα διαμέρισμα 30 τμ στον πρώτο όροφο μιας φτωχογειτονιάς σε μια Ευρωπαϊκή ή Βορειοαμερικανική μεγαλούπολη, είναι παλάτι με ανέσεις για αυτούς που ζουν σε παραγκουπόλεις με χωμάτινους δρόμους σε κατοικίες ενός δωματίου χωρίς τρεχούμενο νερό και αποχετευτικό σύστημα. Εννοείται οτι κανείς που κατοικεί σε ένα τέτοιο σπίτι δεν θα πλύνει “πολύ σχολαστικά” τα χέρια του μπαίνοντας στο σπίτι του, αφού το ελάχιστο νερό προορίζεται για πόση.
Η τήρηση αποστάσεων είναι εύκολη για το μέσο κάτοικο του “πρώτου κόσμου” γιατί έχει ένα μεγάλο ψυγείο να αποθηκεύσει τρόφιμα και να μην πηγαίνει καθημερινά για γάλα ή τυρί κι έχει ένα ή περισσότερα υπνοδωμάτια για να αναπαυθεί, όταν οι άλλοι είναι στο καθιστικό. Στις φτωχογειτονιές όμως της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής ή της Νοτιας Ασίας αντιστοιχούν ελάχιστα τετραγωνικά σε κάθε άνθρωπο, και η απομόνωση φαντάζει όχι απλώς αδύνατη, αλλά αστεία.

Για σύστημα υγείας, ΜΕΘ κοκ δεν υπάρχει καν λόγος να μιλήσουμε. Όταν βγει το εμβόλιο με το καλό, κι αφού εμβολιαστούμε όλοι εμείς οι τυχεροί του ανεπτυγμένου κόσμου, θα τους στείλουμε και μερικές φουρνιές φαρμάκων δωρεά να κοιμηθούμε ήσυχοι οτι κάναμε και πάλι το καθήκον μας.

Σημ. Το γεγονός, φυσικά, οτι υπάρχουν αυτές οι απίστευτες ανισότητες στον κόσμο δεν δικαιώνει τις ντόπιες Αντουανέτες του διαδικτύου που (από τα ρετιρέ ή τις μεζονέτες τους) φρίττουν βλέποντας ανθρώπους σε φτωχογειτονιές (που κατοικούν 5 άτομα σε 70 τμ) να βγαίνουν στα πάρκα να ξεσκάσουν λίγο.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker