ΑΠΟΨΕΙΣΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Ναύπακτος: Η ώρα της μεγάλης αλλαγής – Τελειώνουμε με τον καρκινογόνο αμίαντο

Η ώρα της μεγάλης αλλαγής στην Ναύπακτο, έφτασε, καθώς ξεκινάει το σημαντικότερο στάδιο της ανάπλασης. Αφορά το τμήμα όπου θα αντικατασταθούν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στο κέντρο της πόλης. Ένα σπουδαίο έργο που φέρει την υπογραφή του Κώστα Καρακώστα

Γράφει ο Γιάννης Μπέκος

Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, σημαίνει αντίο στον καρκινογόνο αμίαντο, που είναι το υλικό που διοχετεύει το νερό που πίνουν σήμερα νερό οι πολίτες της Ναυπάκτου. Ξέρω, πολλούς θα ξαφνιάζει αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα! Ο αμίαντος έχει χαρακτηριστεί ως το πιο καρκινογόνο υλικό και πλέον απαγορεύεται η χρήση του γενικότερα, πόσο δε μάλλον για σωλήνες ύδρευσης!!!

Η ανάπλαση ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα. Στην ανάπλαση της οδού Μπότσαρη (κάτω δρόμος) και την ανάπλαση της Τζαβέλλα.

Το πρώτο τμήμα, της οδού Μπότσαρη, ήταν το εύκολο κομμάτι του έργου που ολοκληρώθηκε. Εκεί έγινε η αντικατάσταση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, χωρίς να περιλαμβάνει εργασίες στο υπέδαφος. Άλλωστε, όπως είχε εξηγήσει στο npress ο αείμνηστος πλέον Κώστας Καρακώστας, ο κάτω δρόμος δεν χρειαζόταν να αντικαταστήσει και να διαχωρίσει το δίκτυο αποχέτευσης, αφού τα νερά της βροχής, θα τα «έπιαναν» με το νέο δίκτυο όμβριων του πάνω δρόμου (οδός Τζαβέλλα). Έτσι λοιπόν δεν επιλέγει η αντικατάσταση του δικτύου ομβρίων στον κάτω δρόμο και ορθά, αφού δεν θα έχει μετά την ολοκλήρωση του άνω δρόμου, παρά ελάχιστα όμβρια τα οποία συλλέγονται από το υπάρχον παντορροϊκό δίκτυο. Αν δε είχε αποφασιστεί η αλλαγή του δικτύου στον κάτω δρόμο που και περιττή θα ήταν και κοστοβόρα, η ανάπλαση θα είχε καθυστερήσει για πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάστηκε μέχρι τώρα.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Τι αλλάζει με την ανάπλαση της οδού Τζαβέλλα;

Εδώ βρίσκει η «καρδιά» του έργου και ο λόγος που ουσιαστικά έγινε αυτή η ανάπλαση και για την οποία χρωστάμε πολλά στον Κώστα Καρακώστα που και την εμπνεύστηκε αλλά και την «έτρεξε» βρίσκοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση. Στο τμήμα αυτό λοιπόν θα γίνουν δύο πράγματα. Αλλάζει μεν το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια, αλλά το σπουδαιότερο, αλλάζει τόσο ο καρκινογόνος αμίαντος που μέχρι σήμερα υδροδοτεί τις κατοικίες στο κέντρο της ιστορικής μας πόλης, αλλά και διαχωρίζεται το δίκτυο ακαθάρτων. Αυτό σημαίνει πως αμέσως μετά το πέρας του έργου, ο Ναυπάκτιος θα πίνει νερό από σωλήνες που δεν βλάπτουν την υγεία του, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα το δίκτυο αποχέτευσης διαχωρίζεται σε όμβρια και ακάθαρτα. Δηλαδή αυτό που σήμερα συμβαίνει, όπου όλα τα λύμματα, ακάθαρτα αλλά και όμβρια, καταλήγουν σε έναν πανάρχαιο αγωγό, ο οποίος με την σειρά του τα στέλνει στον βιολογικό (με τις όποιες απώλειες στην θαλάσσια περιοχή…), τελειώνει οριστικά!

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων στο υπέδαφος, θα έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, αφού αλλάζουν και τα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα. Αν δε η επίβλεψη από την τεχνική υπηρεσία είναι μεθοδική, θα έχουμε μια αναβαθμισμένη και ευρωπαϊκού επιπέδου εμπορική οδό, που θα μας οδηγήσει στην επόμενη δεκαετία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ό,τι ανάλογες εργασίες περιελάμβανε και η «ανάπλαση Μπουλέ», στο ανατολικό τμήμα της πόλης, από Κεφαλόβρυσο μέχρι σχεδόν την πλατεία Φαρμάκη.

Μετά από αυτές τις εργασιές, το μόνο τμήμα που απομένει για να αλλάξει ο αμίαντος και να διαχωριστούν τα λύμματα, είναι από REX μέχρι την στροφή του Κονιστή. Αυτό το έργο εντάχθηκε πρόσφατα από την σημερινή δημοτική αρχή, αλλά με μια σημαντική παράλειψη. Δεν αλλάζει δυστυχώς το δίκτυο αποχέτευσης αλλά μόνο ο αμίαντος στην ύδρευση. Αυτό δεν έχει γίνει γνωστό γιατί έχει συμβεί, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις στα επόμενα συμβούλια καθώς είναι αρκετοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν το έχουν πάρει.. «χαμπάρι»!!! Επειδή όμως η πόλη δεν μπορεί να σκάβεται κάθε τρεις και λίγο, είναι ζήτημα προτεραιότητας να περιληφθεί ακόμα και τώρα η αντικατάσταση και ο διαχωρισμός του δικτύου αποχέτευσης!

Τελειώνουμε λοιπόν σύντομα με τον καρκινογόνο αμίαντο, αλλά δυστυχώς όχι με τον διαχωρισμό του δικτύου ύδρευσης που θα μας οδηγήσει σε ακόμα καθαρότερες θάλασσες. Ας ελπίσουμε να γίνει και αυτό!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button