ΑΠΟΨΕΙΣ

Με ΙΧ από Σκωτία Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού (Εικόνες)

Ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, περιγράφει για το npress το ταξίδι της οικογένειάς του με ΙΧ από την Σκωτία στην Ελλάδα

Τώρα που κοιμηθήκαμε και ξυπνήσαμε, ας δούμε το οδικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Αναχώρησε από Aberdeen @ 7 μ.μ. την Τρίτη 7 Ιουλίου. Η περιπέτεια ξεκίνησε νωρίς όταν πήρα ένα προειδοποιητικό σήμα κινητήρα λίγο πριν από το Λιντς. Καλέσαμε οδική ασφάλεια στις 3 π.μ. και έφτασαν στις 9 π.μ. μόνο για να κανουν reset το ECU. Αυτό το κομμάτι αξίζει μια δημοσίευση από μόνο του και ίσως μια καταγγελία.

Φτάσαμε στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό 90 λεπτά αργότερα με το ferry. Φάγαμε ένα τούρκικο κεμπάπ και κοιμηθήκαμε στο Hotel Maurice, Calais. Υπέροχο δωμάτιο και εξυπηρέτηση. Ο ρεσεψιονίστ μας άφησε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητο για τη νύχτα μπροστά από την πόρτα του ξενοδοχείου για να το παρακολουθεί όλη τη νύχτα.

Αναχώρηση για Μόναχο στις 9 Ιουλίου. Ένα εύκολο ταξίδι αρκετό για να μας υπενθυμίσει πόσο εύκολη είναι η ζωή στην ΕΕ. Δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι προς τη Γερμανία και το παλιό Zafira έπιανε εύκολα τα 80 έως 90 μίλια με υγραέριο πλήρως φορτωμένο με αποσκευές και κουτί οροφής. Φτάσαμε περίπου τα μεσάνυχτα στο H2 Hotel Munchen Olympiapark. Ένα ξενοδοχείο “easy jet” με 4 κουκέτες. Για πρώτη φορά διάλεξα την πάνω.

Περιήγηση στο Μόναχο βιαστικά όμως με την βοήθεια δυο καλών φίλων. Τα κορίτσια έκαναν τα ψώνια τους και εγώ τις μπύρες μου. Δυστυχώς, με σερβίρουν Lowenbrau, αλλά αυτά πεθαίνουν οι τουρίστες. Αναχώρηση για Βενετία περίπου στις 4 μ.μ. με σκοπό να επιβιβαστπύμε στο πλοίο την επόμενη μέρα για Πάτρα.

Εδώ άρχισαν τα πράγματα να ζορίζουν. Κατά την άφιξη στη Βενετία διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν πλοία με καμπίνα για τη διέλευση των 36 ωρών. Σε εφαρμογή λοιπόν το σχέδιο β, δηλαδή οδήγηση στη Σερβία και μετά στην Ελλάδα.

Φύγαμε από τη Βενετία γύρω στις 5 μ.μ. και σκοπό να μείνουμε όλη τη νύχτα στη συνοριακή πόλη Osijek 🇭🇷 και στη συνέχεια να διασχίσουμε Σερβία. Οι χάρτες Google το έκαναν λάθος και στις 10 μ.μ. μας οδήγησαν στην κορυφή ενός βουνού έξω από το Ζάγκρεμπ αντί για το πραγματικό ξενοδοχείο. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι αντί για το ξενοδοχείο υπήρχαν μόνο αγελάδες γύρω μας, οδηγήσαμε για 3 ακόμη ώρες για να φτάσουμε στο σωστό μέρος. Φτάσαμε στις 2π.μ στις 12 Ιουλίου στο υπέροχο Hotel Lug. Ένα τεράστιο, κομψό και καθαρό δωμάτιο με υπέροχο πρωινό και φιλόξενους ανθρώπους. Η πρόθεση ήταν να ξεκινήσουμε νωρίς το επόμενο πρωί περίπου στις 9 για τη διέλευση στην Σερβίας.

Αναχώρηση στις 9.30 π.μ., οδήγηση στο Βούκοβαρ όπου είδαμε τα βομβαρδισμένα κτίρια από τον πόλεμο πριν από 30 χρόνια και προχωρήσαμε στον έλεγχο των συνόρων της Σερβίας.

Ο συνοριακός έλεγχος της Σερβίας διευθύνεται από τέσσερα άτομα, όλα θυμίζοντας skinheads ναζί που μιλούν μόνο Σέρβικα. Μόλις δείξαμε τα ελληνικά διαβατήρια, δεν είχε νόημα να δείξουμε αυτα του Ηνωμένου Βασιλείου αφού πιθανότατα θα μας είχαν εκτελέσει επί τόπου, φαίνεται να ξεκινάνε τα αντίποινα, γιατί οι ελληνικές αρχές είχαν πρόσφατα απελάσει όλους τους Σέρβους τουρίστες ως φορείς COVID 19. “Επιστρέφεις Κροατία. Δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ”. Στην πραγματικότητα έψαχνε μια δικαιολογία για να μην μας αφήσει μέσα και βρήκε ως δικαιολογία ότι δεν είχα «πρωτότυπα» χαρτιά αυτοκινήτου. Τα παιδιά έκλαιγαν, τα βρετανικά διαβατήρια έκανε τα πράγματα χειρότερα και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να επιστρέψουμε στην Κροατία. Σε εφαρμογη λοιπόν το σχέδιο Γ. Επιλέγουμε τον τρόπο της ΕΕ. Διασχίζουμε μόνο χώρες της ΕΕ μέσω Ουγγαρίας 🇭🇺, Ρουμανίας 🇷🇴 και Βουλγαρίας 🇧🇬. Είναι ήδη 12:00 μ.μ στις 12 Ιουλίου.

Φτάσαμε στον έλεγχο των συνόρων της Ουγγαρίας γύρω στις 3 μ.μ. όπου περιμένουμε 1 ώρα προσπαθώντας να τους πείσουμε ότι τα ελληνικά αναγνωριστικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Τα βρετανικά διαβατήρια ήταν άχρηστα, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ευπρόσδεκτο στην Ουγγαρία λόγω του COVID.

Διέσχισε την Ουγγαρία και φτανουμε στον ρουμανικό συνοριακό έλεγχο στις 6 μ.μ. Θυμηθείτε πως οδηγούμε από τις 09:00 το πρωί σήμερα. Η διέλευση ήταν εύκολη, αλλά δεν είμαι ευτυχής να κοιμηθώ στη Ρουμανία, οπότε συνεχίζουμε στη Βουλγαρία που περάσαμε στις 12 π.μ. της 13ης Ιουλίου. Το GPS μου δείχνει 5 ώρες για Ελλάδα, οπότε παίρνω την απόφαση και συνεχίζω μετά από 1 ώρα ύπνου στο αυτοκίνητο δίπλα McDonald’s της Shell.

Φτάσαμε στην Ελλάδα στα συνορα του Προμαχώνα στις 6 π.μ. Οι αρχές αναγνωρίζουν το αυτοκίνητο ως Ηνωμένο Βασίλειο και μας υποβάλλουν σε δοκιμή COVID. Η ελληνική τηλεόραση είναι εκεί και γινόμαστε διασημότητες για 30 δευτερόλεπτα Οδηγήσαμε χωρίς στάση για 21 ώρες και είμαστε επιτέλους Ελλάδα αλλά 5 ώρες από την Αθήνα.

Κοιμηθήκαμε για 1 ώρα στο αυτοκίνητο λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και φτάσαμε στις 5μμ στην Αθήνα

Related Articles

Back to top button