ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαμμής: «Φώφη, χωρίς δεύτερη σκέψη»

Ο Σάκης Μαμμής, δικηγόρος και στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, καταθέτει την άποψή του για το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ παίρνει θέση και για την επόμενη Κυριακή.

Απόπειρα ψύχραιμης (κατά το δυνατό) και προφανώς ΟΧΙ αντικειμενικής αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος: Τα μηνύματα είναι τρία. Οχι ένα. 1). Το πρώτο μήνυμα είναι ότι ένα κρίσιμο κομμάτι του κόσμου επιστρέφει. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το κρίσιμο εκλογικό κομμάτι. Αυτό που μπορεί να μην πει ποιός θα κερδίσει εκλογές, αλλά που με πολλή βεβαιότητα μπορεί να πει ποιός θα τις χάσει. Αυτό το κομμάτι επανέρχεται.

Με απλά λόγια, υπερβαίνει την οργή και την αγανάκτηση του 2011 και μετά, και επιστρέφει στο ρεαλισμό. Χωρίς πολλές -και κυρίως χωρίς υπερβολικές – ελπίδες. 2) Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι ο κόσμος αυτός δεν ήταν έτοιμος να κάνει μεγάλες υπερβάσεις. Σε μεγάλο βαθμό, έπραξε το αυτονόητο, το αναμενόμενο. Υπερασπίστηκε το «σπίτι» του. Με δεδομένη την υπεροχή του ΠΑΣΟΚ, η υπερψήφιση της Φώφης ήταν απολύτως λογική. Συζητήσιμο ήταν το ποσοστό του Θεοδωράκη, από το οποίο προκύπτει ή ότι έχουν ήδη περιοριστεί, ή δεν ακολούθησαν κατ’ αναλογία οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, ή ψήφισαν κυρίως Καμίνη.

Ως προς τη δική μου επιλογή: δεν περίμενα να κερδίσει ο Ραγκούσης τις εκλογές. Περίμενα, τόσο ως πρόσωπο, όσο και ως λογική, να «ξαναμπεί στο κάδρο». Μπήκε. Κατά τα λοιπά, και εν όψει της δεύτερης Κυριακής, θεωρώ επίσης λογική τη συνύπαρξή μου στον ίδιο χώρο με τον Ανδρουλάκη και τους υποστηρικτές του. Η πολιιτκή είναι ΚΑΙ ζήτημα συμβιβασμών. Διαφορετικά, ο καθένας θα έφτιαχνε το κόμμα του, με μοναδικό μέλος τον ίδιο, και θα επέτρεπε στον εαυτό του να διαφωνεί μαζί του δυό μέρες τη βδομάδα… Δεν είναι έτσι. Η λογική της παράταξης, προϋποθέτει ακριβώς την ύπαρξη ενός φάσματος ιδεών. Συχνά, οι διακριτικές γραμμές δεξιά και αριστερά από το τερέν, δεν είναι ευδιάκριτες, με την εξαίρεση μονολιθικών πολιτικών φορέων. Φχαριστώ, δεν είμαι φίλος…

Με αυτή την έννοια, και η ΔΗΣΥ μπορεί να έχει τη δεξιά πτέρυγά της. Και όσο λειτουργεί ΕΝΤΟΣ της παράταξης, οι ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες λύνονται δημοκρατικά, εντός της παράταξης.

Επομένως : χωρίς χορούς στο Σύνταγμα, και αντιλαμβανόμενος ότι το ΤΡΙΤΟ, και κυρίαρχο μήνυμα της πρώτης Κυριακής είναι ότι υπάρχει κόσμος που περιμένει όχι μόνο να υπάρξει ένα μήνυμα, αλλά να το συνδιαμορφώσει, πρέπει να επιλέξω προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί το μήνυμα. Και εδώ, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός. Είπαμε : και η ΔΗΣΥ μπορεί να έχει τη δεξιά της. Αλλά μέχρι εκεί. Να μην γίνει δεξιά η ΔΗΣΥ.

Αρα, Φώφη. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Related Articles

Close
Close