ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορωνοϊός: Εξάπλωση με και χωρίς μέτρα (Αναλυτικοί πίνακες)

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης

1) Ξεκινώ μ’ ένα infographic ενός επιδημιολόγου που κάνει ακόμη πιο σαφή τη μόνη στρατηγική που έχει η επιλογή του περιορισμού, δηλαδή ιχνιλατώ/εντοπίζω/απομονώνω τον ιό (να γίνει ακόμη πιο κατανοητή κ η χρησιμότητα των τεστ).

ADS


Στο 1ο παράδειγμα βλέπουμε την εξάπλωση του ιού χωρίς περιορισμό. Στο 2ο μπαίνουν σε καραντίνα μόνο τα κρούσματα κ το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο διότι ακολουθούμε τον ιό.
Στο 3ο παράδειγμα εντοπίζουμε όσους έχουν έρθουν σε επαφή, κάνουμε τεστ και απομονώνουμε κατ΄ ουσία την εξάπλωση του ιού.
Ήδη, Ευρωπαίοι ερευνητές 8 χωρών σχεδιάζουν μία εφαρμογή (πιθανώς αντίστοιχη της Σιγκαπούρης κ Ν. Κορέας) που αναλύει τα σήματα Bluetooth μεταξύ των κινητών τηλεφώνων για να ανιχνεύσει χρήστες που έχουν έρθει αρκετά κοντά για να μολύνουν ο ένας τον άλλο, τούτως ώστε σε εντοπισμένο κρούσμα να μπορούν να ανατρέξουν κ να εντοπίσουν αυτούς στους οποίους μπορεί να έχει μεταδοθεί ο ιός.
Τα μαζικά μέτρα τώρα (lockdown) αποτρέπουν την εξάπλωση αλλά δεν δημιουργούν ανοσία. Ο κίνδυνος θα παραμένει υπαρκτός και η πιθανότητα νέου κύματος είναι καταφανώς μεγαλύτερη σε χώρες που δεν έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα επαρκώς ο ιός (όπως πχ η Ελλάδα).
Δεν αρκεί η εξαιρετική συμμόρφωση των πολιτών (άλλωστε δεν μπορεί να είναι long-term), ούτε η καλή επικοινωνία/ψυχολογία, χρειαζόμαστε πλάνο επόμενης μέρας και μία καλά οργανωμένη πολιτεία. Aυτό τουλάχιστον βλέπουμε στις καλά εκπαιδευμένες ασιατικές χώρες που βρίσκονται μήνες μπροστά κ εργάζονται βήμα βήμα για τον έλεγχο του ιού.
Εν συντομία, καλά πάμε, δεν εφησυχάζουμε.

2) Στον 2ο πίνακα παραθέτω την περίπτωση της Σουηδίας για την οποία γίνεται συζήτηση, καθώς προσπαθεί να περάσει την κρίση με χαμηλά περιοριστικά μέτρα. Πλέον οι θάνατοι αρχίσουν και ανεβαίνουν, έχοντας σήμερα φτάσει τους 301 και το πιθανό σενάριο είναι να έχουμε μία εξελικτική πορεία. Το πρόβλημα στη Σουηδία βρίσκεται στον πίνακα 3, στον οποίο βλέπουμε να καλύπτονται 3,11 ΜΕΘ από τον ιό στο σύνολο των 5,8 (ανά εκατομμύριο), χωρίς να υπολογίζουμε τις ήδη κατειλημμένες από άλλα νοσήματα. Ήδη η Σουηδία είναι 8η μεταξύ ευρωπαικών χωρών (δείτε 4ο πίνακα) σε θανάτους/εκατομμύριο.


3) Σε παλαιότερο ποστ είχα δοκιμάσει μία άσκηση για όσους υποστηρίζουν τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης, αναφέροντας ότι οι θάνατοι κάτω των 60ετών είναι 2,8% και αν -υποθετικά- καταφέρναμε να δημιουργήσουμε συνθήκες πλήρους απομόνωσης της πληθυσμιακής ομάδας άνω των 60ετών για Χ διάστημα, δεν θα χρειαζόταν σκληρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα, ενώ το ποσοστό προσβολής στη λοίμωξη θα συνέβαλε στη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό.
Το ζητούμενο είναι η δυνατότητα μίας χώρας (μιας και μιλάμε για έθνη-κράτη) να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις καραντίνας σε ένα ογκώδες ποσοστό πληθυσμού. Για παράδειγμα, με χρήση των ξενοδοχείων και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, μία ομάδα υγείας ανά κτίριο και φυσικά υποχρεωτική μεταφορά όλων των πολιτών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας στις νεοσυσταθείσες δομές (χωρίς υπερσυγκέντρωση για να μη στοιχίσει ακριβά το όποιο στατιστικό λάθος).
Στην Ιταλία, το ποσοστό πληθυσμού άνω των 60 είναι 29,4%, δηλαδή περίπου 18 εκατομμύρια. Το αντίστοιχο νούμερο για την Ελλάδα με την απογραφή του 2011 είναι 2,7 εκατομμύρια.

Σήμερα, καλή μου φίλη με ενημερώνει από τη Γαλλία ότι -παρά τα μέτρα- έχουν 884 θανάτους που προέρχονται από γηροκομεία. Οι Γάλλοι έχουν δώσει στοιχεία στα 7.400 από τα 10.600 γηροκομεία και λένε για 14.638 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα! Συνολικά, 750.000 Γάλλοι ζουν στα γηροκομεία.
Καταλαβαίνετε τη δυσκολία της άσκησης απομόνωσης, ιδίως σε χώρες που δεν έχουν προετοιμαστεί με ασκήσεις για παρόμοιες περιπτώσεις είναι όχι μόνο αδύνατη, αλλά δημιουργεί δεξαμενές θανάτου για τον ιό.

economy

4) Παραθέτω ένα απλό πινακάκι (Der Spiegel via insidestory)με το χρέος ενδεικτικών χωρών για να καταλάβουμε ότι το ευρωομόλογο (κορονομόλογο) ή κάποια εναλλακτική λύση που δεν θα επιβαρύνει το χρέος μας είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας αλλά και την Ιταλία.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker