ΑΠΟΨΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η  κεντροαριστερά και ο κατακερματισμός του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκλογές στην κεντροαριστερά και η αθρόα συμμετοχή των πολιτών συνιστούν την ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική αποδόμηση της αφήγησης του ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθε στο πολιτικό σκηνικό αλώνοντας ουσιαστικά την σοσιαλδημοκρατία και οικειοποιούμενος ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού και ιδεολογικού φορτίου αυτής. Ωστόσο η εν λόγω λαθροχειρία μοιάζει να ολοκληρώνεται έστω και με αργούς ρυθμούς.

γράφει ο Χρήστος Μιάμης για το Npress.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδύθηκε την αριστερά στο αριστερό ακροατήριο και μεταμφιέστηκε σε σοσιαλδημοκρατία  απευθυνόμενος στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Επρόκειτο για μια διττή απόπειρα να αλλιεύσει ψήφους δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες, προσπαθώντας να μετασχηματιστεί σε ένα μεγάλο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτή του την απόπειρά είχε δύο μέσα : Την κενή περιεχομένου αριστερή φρασεολογία και την στρατηγική του κυβερνητισμού που αποτέλεσε πόλο έλξης  για πληθώρα στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η τακτική λοιπόν αποδόμησης όμορων πολιτικών χώρων και παράλληλης  συγκρότησης ενός πολιτικού φορέα –του ΣΥΡΙΖΑ- που προσπάθησε να εγκολπώσει εντός του, τουλάχιστον σε εκλογικό επίπεδο, την διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια από τα μνημόνια, κατέρρευσε όταν αποδείχθηκε –το προφανές για τους ενδεείς- πως τα μνημόνια συνιστούν το φυσικό εξάρτημα μιας οικονομίας που επιλέγει με απαρέγκλιτο τρόπο να αποδεχθεί το νομοκανονιστικό και οικονομικό μοντέλο που εκφέρει η ΕΕ και η ΟΝΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε δύο φορές. Την πρώτη υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια. Την δεύτερη ότι θα τα εφαρμόσει με αναίμακτο τρόπο. Και τις δύο φορές ψευδόταν ασυστόλως προκειμένου να κατακτήσει και να διατηρήσει την διαχείριση της πολιτικής εξουσίας. Οι χθεσινές εκλογές της κεντροαριστεράς κατέδειξαν ότι το ακροατήριο που συγκυριακά κινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα βραχύ χρονικό διάστημα, αρχίζει και φυλλορροεί και σταδιακά επαναπατρίζεται. Ταυτόχρονα το αριστερό ακροατήριο έχει πλήρως απογοητευτεί από την κατακλυσμιαία ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μόνοι πια που έχουν απομείνει είναι όσοι συναρτούν την πολιτική και όχι μόνο ύπαρξή τους, από την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν αρκούν ποσοτικά και ποιοτικά για να του εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μακροημέρευση.

Related Articles

Back to top button