ΑΠΟΨΕΙΣ

Καρχιμάκης για την ήττα Κόρμπιν: Οταν ο πολιτικός μας χώρος υιοθέτησε το σχεδιο του Νεοφιλελευθερισμού, ο πολιτικος διάλογος μετατοπίστηκε στα δεξιά

Του Μιχάλη Καρχιμάκη

Διαβάζω και ακουω διάφορα σχόλια για τις χθεσινες εκλογες στην Μεγάλη Βρετανία, ανθρώπων οι οποίοι υποτίθεται ανήκουν στο χώρο, και οριακά πανηγυρίζουν για την ήττα του Κορμπυν. Σύντροφοι η ήττα του συγκρουσιακού προγράμματος των εργατικών στην Αγγλία δεν αποτελεί δικαίωση της δεξιάς διολίσθησης της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αποτελεί αποτέλεσμα της.

Οταν ο πολιτικός μας χώρος πήρε την πολιτική επιλογή συνειδητά ή ασυνείδητα, να υιοθετήσει το σχεδιο του Νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ως μόνη διαχωριστική με την δεξια τα κοινωνικά δικαιώματα, αυτόματα ο πολιτικος διάλογος μετατοπίστηκε στα δεξια. Αξίες τις οποίες θεωρούσαμε αυτονόητες την δεκαετία του 80’ όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος πρόνοιας, στήριξη των ασθενέστερων και η χαλιναγώγηση της αυθαιρεσίας της αγοράς σημερα εξαιτίας αυτής της διολίσθησης θεωρούνται Ουτοπία.

Οταν λέμε η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να γυρίσει στις ρίζες της, δεν εννοούμε στα σύμβολα, εννοούμε στο πολιτικό πνεύμα. Σημερα λοιπόν αντί να κανουμε κριτική για το ποσο μη εκλεξιμη ειναι μια πολιτική ατζέντα με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο, θα έπρεπε να παλεύουμε για να αλλάξουμε και πάλι την κλίμακα αξιών της κοινωνίας. 

ΥΓ: Στον χωρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, δεν οργανώνεται κανεις για την κατάκτηση της εξουσίας με καθε κόστος, αν αυτή ειναι η επιδίωξη του οργανώνεται στην δεξια. Στον χωρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού οργανώνεται κανεις για να αλλάξει την κοινωνία και τις ζωές όσων έχουν ανάγκη προς το καλυτερο, όχι μόνο μεσα απο την κυβέρνηση αλλα με καθε μέσο που διαθέτει η πολιτική φαρέτρα. Τουλαχιστον αυτο πιστευα οταν οργανώθηκα και αυτο πιστεύω και προσπαθώ να πράττω ακόμη. Ίσως και να παραείμαι ρομαντικός για την ηλικία μου …

Related Articles

Back to top button
Close
Close