ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Γράφει ο Γιάννης Καλαϊτζίδης

Η Λιβύη διαθέτει ένα από τα και κορυφαία από πλευράς ποιότητας αποθέματα πετρελαίου. Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από το 2011 ύστερα από την ανατροπή του καθεστώτος του δικτάτορα Muammar Gaddafi. Από την μια πλευρά η αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον Ο.Η.Ε Govemment of National Accord (GNA) της οποίας επικεφαλής είναι ο Al Sarraj, με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη που προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια της Λιβύης. Από την άλλη πλευρά Libyan National Army (LNA) που διοικείται από τον στρατηγό Khalifa Haftar στην Ανατολική πόλη Tobruk. Οι αντίπαλοι του αναφέρουν πως ο Εθνικός Στρατός στην Λιβύη ούτε Λιβυκός είναι δεδομένου ότι έχει Σουδανούς κ μαχητές από το Τσαντ ούτε Εθνικός είναι ούτε στρατός. Εν τούτοις ο Khalifa Haftar LNA έχει κερδίσει ισχυρούς υποστηριχτές συμμάχους στην δύση, ενώ επιπλέον έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με μια τάση Σαλαφιστών μουσουλμάνων, Μαντακχαλιστές χρησιμοποιώντας τους μαχητές τους και ενσωματώνοντας τους την συντηρητική τους ιδεολογία σε ελεγχόμενα από τον LNA τμήματα της Ανατολικής Λιβύης. Τόσο ο khalifa Haftar όσο και οι Μαντκχαλιστές είναι έντονα αντίθετοι με την μουσουλμανική αδελφότητα al-Ikhwān al-Muslimūn .

Η εν λόγω αδελφότητα ξεκίνησε το ως σουνιτική ισλαμική ανθρωπιστική οργάνωση το 1928 με τα διδάγματα του all Banna και αφού έφτασε κυβερνητικό πολιτικό επίπεδο στην Αίγυπτο επί Mohamded Morshi σημερά θεωρείται από πολλές χώρες τρομοκρατική οργάνωση. Θερμός υποστηριχτής της είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που της καθιέρωσε την ραμπιά, το χαιρετισμό με τα 4 δάχτυλα που σημαίνει νίκη στον παρόντα γήινο, αλλά και στον επέκεινα μετά θάνατο κόσμο και πως η μόνη λύση για όλα είναι το Ισλάμ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος κυρίως για λόγους γεωπολιτικής ισχύος και ενδιαφέροντος, έπειτα σαμποτάρει της όποιες επαφές με την Λιβύη λόγω ΑΟΖ, και λοιπών ενεργειακών γεωπολιτικών θεμάτων. Γιατί είναι προφανές ότι η Συμφωνία Recep Tayyip Erdogan Τουρκίας Govemment National Accord Al Sarraj Λιβύης πως υπονομεύει το σχέδιο Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδος, Αιγύπτου, για την δημιουργία ενός φυσικού αεραγωγού επένδυση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περάσει από το Ισραήλ και τα Ελληνοκυπριακά ύδατα και από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Συμπέρασμα άρα λογικό οι σύμμαχοι και τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι οι αντίπαλοι της Τουρκίας. Ειδικά όμως επειδή στην παρούσα φάση ο Recep Tayyip Erdogan είναι θανατικά αντίπαλος του Khalifa Haftar, με αφορμή το θέμα των αδερφών μουσουλμάνων, υποστηρίζοντας την Κυβέρνηση Govemment of National Accord με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη και τον al Sarraj, διότι της πουλάει οπλικά συστήματα, πιθανολογεί οριοθέτηση ΑΟΖ σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα καθώς και μελλοντική πρακτική παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη.

Τέλος πρέπει να διασφαλιστεί η εκεχειρία και απο τις 2 πλευρές με τον απόλυτο σεβασμό και των δύο πλευρών να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη γιατί ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας που μας οδήγησε η επέμβαση στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Συρία.

Related Articles

Back to top button
Close
Close