
Μια σπουδαία ευκαιρία χάνεται μέσω του Χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης» από την ΔΕΥΑ Ναυπακτίας, που θα μπορούσε να την καταστήσει αυτόνομη ενεργειακά, ενώ θα μπορούσε να λύσει και το θέμα του χρέους προς την ΔΕΗ.
Η δράση ΑΤ03 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, αφορά δήμους και ΔΕΥΑ, δίνοντάς τους την δυνατότητα να καταθέσουν φακέλους για έργα. Σε αυτό το πρόγραμμα, μπορεί να εγκριθεί μόνο μία πρόταση (μέχρι 3 υποέργα) όπως σαφώς αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. Μέσα στην πρόταση, μπορεί να περιλαμβάνονται πλήθος έργων, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός για το ύψος του προγράμματος. Ήταν αν θέλετε μια από τις «γκάφες» του Θεοδωρικάκου, που δεν έβαλε πλαφόν στο ύψος των προτάσεων. Έτσι λοιπόν κάποιοι δήμοι, κατέθεσαν κυριολεκτικά «αστρονομικά» νούμερα με προτάσεις και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.
Η ηγεσία της ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, επέλεξε να καταθέσει στο πρόγραμμα, δύο (!) φακέλους με ξεχωριστά έργα, συνολικού προϋπολογισμού, 7 εκ. Ευρώ, όμως εκ της προκηρύξεως θα εγκριθεί μόνο ο ένας. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό γιατί δεν κατατέθηκαν και οι δύο προτάσεις μαζί, όπου θα περιέχονται και οι έξυπνοι μετρητές αλλά και η τηλεμετρία και τα υπόλοιπα έργα μέσα σε έναν φάκελο. Η επίσημη εξήγηση είναι πως βάλαμε δύο κι όποιο εγκριθεί! Μα αν ήταν σε έναν φάκελο και τα δύο, θα μπορούσαν να εγκριθούν και τα δύο!!! Και όχι μόνον αυτό….
Το πρόγραμμα αυτό για τις ΔΕΥΑ, έχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε. Δίνει την δυνατότητα κατασκευής με 100% χρηματοδότηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου! Δηλαδή θα μπορούσε η ΔΕΥΑΝ να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό ας πούμε για 3MW που χρειάζεται ένα οικόπεδο 36 στρεμμάτων, χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ! Ούτε καν την μελέτη! Και κάπως έτσι, δεν θα πλήρωνε ποτέ ξανά για λογαριασμό ρεύματος!
Άρα σε έναν φάκελο, έξυπνοι μετρητές, τηλεμετρία, αλλά και φωτοβολταϊκό πάρκο! Τόσο απλά!
Αυτά που λέμε, δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Αυτό ακριβώς έχει κάνει η ΔΕΥΑ Τρικάλων. Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ.
Δυστυχώς, η ΔΕΥΑΝ, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.
Γιάννης Μπέκος, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ