ΑΠΟΨΕΙΣ

Γνωρίζοντας τους Πέρσες που «τρομεροί και εις την όψη τους ήσαν…»

Γράφει η Πωλίνα Ανύφτου

Κάθομαι και σκέφτομαι πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, να μπορούσαμε με κάθε ασφάλεια να πούμε πως έχουμε πάρει τις σωστές αποφάσεις και είμαστε σαν χώρα Ελλάδα και Κύπρος στις σωστές συμμαχίες για την όλη περιοχή. Σε ένα από τα ταξίδια στο Ιράν ήξερα εκ των προτέρων τι ήθελα να δω. Ως ερευνήτρια του Ιράν ήθελα να επισκεφθώ την πόλη της Κόμ και το ιερό της Φατίμα, την αίθουσα στην οποία τον Ιούνιο του 1963 σε μια πύρινη ομιλία του ο Χομεϊνί τάχθηκε κατά της Μοναρχίας και ζήτησε την κρατικοποίηση των πηγών της χώρας προς όφελος του λαού που πεινούσε. Φανταστείτε ότι το 1969 γυρίστηκε στο Ιράν η ταινία The Cow ιρανικής παραγωγής που έδειχνε σκηνές από το φτωχό Ιράν του Σάχη, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Σάχης να απαγορεύσει το φίλμ γιατί χαλούσε την εικόνα της Μοναρχίας του. Το Ιράν ήταν ένα φτωχό βασίλειο και ο ίδιος ένας μεγαλομανής πλην φτωχοβασιλιάς. Η ομιλία λοιπόν του 1963 του Χομεϊνί στην Κομ ήταν η αιτία για την εξορία του, και ο λόγος δολοφονίας του γιου του Μοσταφά το 1973 (6 χρόνια πριν την Ισλαμική Επανάσταση) στην ιερή πόλη των Σηιτών Νατζάφ στο Ιράκ από τις μυστικές υπηρεσίες του Σάχη.

Ήξερα πως ήθελα βέβαια να επισκεφθώ την Περσέπολη, ήταν οικογενειακό μας όνειρο μαζί με τον παππού μου να ακολουθήσουμε την γραμμή της εκστρατείας του Αλεξάνδρου. Επισκέφθηκα βέβαια και τον Περσικό Κόλπο, τα ροδόνερα του Κασιάν και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί. Το πρόβλημα με τους Ιρανούς είναι η ησυχία! Πηγαίνοντας την πρώτη φορά με την κολλητή μου είχαμε καταλάβει πως γίναμε αξιοθέατο- φωνές, τσακωμοί, διαφωνίες, να την λέει η μια στην άλλη. Οι ξεναγοί μας φοβήθηκαν, ενώ ο κόσμος αναρωτιόταν τι συμβαίνει. Τελικά δεν είμαστε όπως οι Πέρσες. Είχαμε στο μυαλό πως θα πάμε σε μια συνέχεια της Ελλάδας όπου και εκεί αραχτοί θα πίναμε καφέ και θα λέμε τις ατάκες μας. Δύσκολα! Ο κόσμος εκεί έχει κοινωνικές αρχές, κοινωνική ιδιοσυγκρασία, δεν ακούς φωνές, δεν υπάρχουν αψιμαχίες, είναι πολυάσχολοι, είναι εξαιρετικά ευγενικοί, βοηθητικοί και οι πατεράδες είναι στους κήπους και στα πάρκα με τα παιδιά ενώ οι γυναίκες πίνουν καφέ και διαβάζουν τα περιοδικά τους. Σκεφτόμασταν πως θα δούμε στρατό, αστυνομία, παντού μόνο τροχαία και αυτή με το ζόρι να ασχοληθεί με τον κόσμο. 

Φυσικά από τον τρόπο συμπεριφοράς και κυρίως τις φωνές αντιλαμβάνονταν πως δεν είμαστε Ιρανές. Και μόλις τους λέγαμε ότι είμαστε Ελληνίδες, ένα ελαφρύ μειδίαμα έσκαγε στα χείλη και μας έλεγαν «εμείς έχουμε προηγούμενα». Ακόμη και τα φαγητά ήταν αρχέγονα, μόνο με ιρανικά προϊόντα, παντού παραδοσιακή κουζίνα και ροδόνερο σε διαφορετικά χρώματα και μπύρα χωρίς αλκοόλ. Έπιανα τον εαυτό μου να σκέφτομαι πώς να είναι η ζωή σε κυρώσεις και στις γεωπολιτικές διακυμάνσεις των καιρών. Άνθρωποι με διδακτορικά να είναι άνεργοι ή να ζουν με 200 ευρώ, ανεργία και απομόνωση. Ο κόσμος νιώθει βέβαια ότι υπάρχει εσωτερική αναγέννηση επειδή λόγω θρησκείας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άστεγοι και άνθρωποι χωρίς φαγητό. Έτσι αν για παράδειγμα παντρευτεί ένα ζευγάρι και δεν έχει οικονομική ευχέρεια το κράτος ενοικιάζει το σπίτι και όλα τα έπιπλα και επιχορηγεί το ζευγάρι για ένα διάστημα ώστε να μπορέσει να ζήσει και να βρει δουλειά. Όλα αυτά τα δύσκολα τα τελευταία 2 χρόνια όπου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τις κυρώσεις, να αποχωρήσουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά, να εγκλωβίσουν 83 εκατομμύρια ανθρώπους σε απάνθρωπες κυρώσεις όπως και στην Υεμένη όπως και στην Συρία.

Υπάρχει όμως κάτι πέρα από όλο αυτό που με ανησυχεί. Οι δολοφονίες του 2020 Ιρανών αξιωματούχων και πολιτών, όπως η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη Κασέμ Σολειμανί τον Γενάρη και προχθές του πυρηνικού αξιωματούχου και επιστημονικού υπεύθυνου των αμυντικών προγραμμάτων Μοχσέν Φακριζαντέχ. Είναι περίεργο το πώς συνδέονται οι δολοφονίες αυτές με την έκρηξη στη Βηρυτό τον Αύγουστο, τα σαμποτάζ σε εγκαταστάσεις στο Ιράν, επιθέσεις στον Λίβανο και στη Συρία από το Ισραήλ. Όλα αυτά συνέβησαν με την απτή ομολογία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι τα έπραξαν εκτός από την έκρηξη στη Βηρυτό που τους πρόλαβε η Χιζμπολλάχ του Λιβάνου και τους ξεμπρόστιασε. Η ιστορία είναι απλή, το Ισραήλ νιώθει ότι απειλείται και προσπαθεί επί δύο χρόνια να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε ένα πόλεμο για επανεκλογή Τράμπ, και αφού αυτό δεν επετεύχθη τώρα πια το Ισραήλ θέλει ένα πόλεμο ή μια αναξιοπιστία στις σχέσεις Ιράν και ΗΠΑ ώστε να φέρει την διοίκηση Μπάιντεν προ τετελεσμένων και να καταρρεύσει η όποια διπλωματική προσπάθεια μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως το αξιοπερίεργο είναι η συμπεριφορά στη δολοφονίαΣολειμανί και Φακριζαντέχ, στην πρώτη περίπτωση ο Τράμπανέφερε πως παίρνει όλη την ευθύνη πάνω του τον Γενάρη που μας πέρασε, για την προχθεσινή δολοφονία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποδεικνύουν το Ισραήλ. Αναλυτές και διευθυντές στρατηγικών ινστιτούτων στις ΗΠΑ όπως ο ΜάρκΦίτζπατρικ και ο Τρίτα Πάρσι μιλούν για τρομοκρατική ενέργεια από το Ισραήλ και υποδεικνύουν στο Ιράν να μην βιαστεί να απαντήσει ώσπου να «ξεφορτωθεί» η Αμερική την παρούσα κυβέρνηση.

Από την πλευρά του Ιράν είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ασφάλεια! Ο Χομεϊνί περπατούσε στο δρόμο χωρίς αστυνομικούς, ο σημερινός Αγιατολλάχ κάνει βόλτες με ανοικτά αμάξια, ο Σαλαμί των Φρουρών της Επανάστασης πίνει καφέ στα καφενεία χωρίς μπράβους, ο Σολειμανί έκοβε βόλτες στα τζαμιά μόνος, ο Φακριζαντέχ έκανε διακοπές με μηδαμινή ασφάλεια. Θυμάστε είναι εκείνοι οι στίχοι από τους Πέρσες του Αισχύλου που μιλούν για ύβρι από την πλευρά των Περσών όταν ουσιαστικά αναφέρουν πως οι Πέρσες είναι εκτός επικράτειας τους με άλογα και κόβουν βόλτες χωρίς να ενδιαφέρονται για τους Έλληνες στρατιώτες. Στα μάτια των Ελλήνων αυτό ήταν περιφρόνηση, για τους Πέρσες όπως αναφέρει ο Φερντορσί στο Σιαχναμέχ ήταν τσάρκα όπου παρατηρούσαν λουλούδια και δέντρα για να τα πάνε στο Ιράν να φυτέψουν σπόρους, όλα αυτά ώρες πριν από μια μάχη και ενώ οι Έλληνες αρματώνονταν. Από την άλλη ακόμη και ο Κύρος που ανακάλυψε τους Ίωνες και οι Ίωνες τους Πέρσες (από τους Πέρσες μας δόθηκε το όνομα Γιουνάν λόγω των Ιώνων, και οι Ίωνες ονόμασαν τους Ιρανούς Πέρσες αφού οι στρατιώτες κατάγονταν από την επαρχία Φάρς ή Πάρς του Ιράν την σημερινή Σιράζ. Οπότε από αυτή την παρεξήγηση οι Ιρανοί έγιναν για όλο τον κόσμο Πέρσες και οι Έλληνες για όλη την Ανατολή Γιουνάν) κυκλοφορούσε με μικρό στρατό τότε να ανακαλύψει άλλους κόσμους. Έτσι και οι Ιρανοί δεν το έχουν με την ασφάλεια παρά με την ελευθερία! Οι Ιρανοί δεν το έχουν με τις δολοφονίες, το έχουν όμως με τους πολέμους και είναι η ήρεμη δύναμη στην περιοχή και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το Ισραήλ ανασφαλές γιατί:- Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Συρία. Το Ιράν ελέγχει την Συρία. – Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο. Το Ιράν ελέγχει τον Λίβανο. – Το Ισραήλ σκοτώνει τον Σολειμανί στο Ιράκ. Το Ιράν ελέγχει το Ιράκ.- Το Ισραήλ δολοφονεί επιστήμονες. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μένει άγνωστο στη δύση.- Η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει στην Υεμένη. Οι Χούθιςπου στηρίζει το Ιράν κτυπούν την ΣΑ.- Το Ισραήλ σκοτώνει μαχητές και ηγέτες της Χιζμπολλάχ. Τα Ιράν ελέγχει τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.- Το Ισραήλ εξοπλίζει την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Το Ιράν από το 2010 έχει στρατό και προστατεύει τα νότια σύνορα της Αρμενίας.- Οι ΗΠΑ και η Ινδία δολοφονούν μουσουλμάνους στο Κασμίρ. Το Ιράν υπογράφει συμφωνία για 25 χρόνια με την Κίνα και ελέγχει την περιοχή από τη Βηρυτό ως το Κασμίρ.- Το Ισραήλ συνάπτει σχέσεις με τους Άραβες. Το Ιράν είναι ο πιο μεγάλος επενδυτής σε πολλές αραβικές χώρες.

Οπότε δεν υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, παρά να πείσει Άραβες και ΗΠΑ να εμπλακούν σε ένα πόλεμο με το Ιράν στον οποίο πόλεμο και δολοφονίες το Ιράν δεν θα απαντήσει όπως αναμένουν. Το Ιράν ακολουθεί μια δομημένη εξωτερική πολιτική που αυτή την στιγμή με την υπογραφή της 25ετούς συμφωνίας με την Κίνα ελέγχει τον Δρόμο του Μεταξιού από την Μεσόγειο ως τα Ιμαλάια και όλες τις Μουσουλμανικές κοινότητες. Η απάντηση του Ιράν σε ένα πόλεμο θα το βγάλει εκτός της εξωτερικής πολιτικής που ήδη έχει δομήσει τόσο περίτεχνα και συμπεριφέρεται ως κράτος- αυτοκρατορία σε μια περιοχή του κόσμου που όλα τα κράτη ήταν επαρχίες της Περσικής Αυτοκρατορίας με δεσμούς θρησκείας, γλώσσας και παραδόσεων με το Ιράν.

«… κ’ εις τον πόλεμον άφοβοι με πείσμα μαχηταί.» Αισχύλος

Πωλίνα Ανίφτου, Υποψ. Διδάκτωρ Εξωτερικής Πολιτικής του Ιράν

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button