ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί περισσότερα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα;

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης

Το ίδιο ερώτημα έκανα στον εαυτό μου όταν αυτό συνέβαινε κατά το 1ο κύμα στην Ιταλία. Μάλιστα, ενώ τρομοκρατημένος κόσμος μετακινείτο προς τα νότια δεν υπήρξε η αντίστοιχη διασπορά. Τότε, θυμάμαι, με την επιστημονική παρέα φίλων που οργάνωσα για να παρακολουθούμε την πανδημία στον κόσμο, είχαμε προσανατολιστεί προς το ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο συναντούσαμε από τη Γουχάν, μέχρι και όλες τις περιοχές υψηλής διασποράς στην Ευρώπη. Κατόπιν, η θεωρία αυτή αποδυναμώθηκε, όπως και ο ρόλος της θερμοκρασίας. Υπήρχε όμως ένα σημαντικό γεγονός που ευνόησε τη διασπορά σε εκείνη τη ζώνη των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, ο τουρισμός των Άλπεων. Η Βόρεια Ιταλία συνδεόταν με σύνορα και με τις υπόλοιπες χώρες (άρα αυξημένη διασυνοριακή κινητικότητα) ενώ η υπόλοιπη Ιταλία μονάχα με Θάλασσα, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, όπως και η νότια Ιταλία έχει ένα σημαντικό προτέρημα έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, όχι το κλίμα αυτό καθαυτό αλλά τη δυνατότητα να βρίσκεται ο κόσμος τον μισό περίπου χρόνο κυρίως σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό εκτιμώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο και σήμερα, όπως και η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ βορείου και νοτίου Ελλάδος που ευνοεί τους ανοιχτούς χώρους. Όμως, επιστρέφω λίγο στη συνοριακή σχέση με Βαλκάνια, διότι εκεί υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον…

Στον επισυναπτόμενο πίνακα και στην 2η στήλη παραθέτω τους θανάτους (και τα κρούσματα) ανά εκατομμύριο, μεσούσης της δικής μας τουριστικής περιόδου, δηλαδή την εβδομάδα 17-23 Ιουλίου. Οι βαλκανικές χώρες έχουν έκρηξη κρουσμάτων εκείνη την περίοδο και η κινητικότητά τους αποτέλεσε πολύ σημαντική αιτία διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Αντίστοιχα, στην 1η στήλη του πίνακα παραθέτω τα ίδια στοιχεία την εβδομάδα 22-28 Νοεμβρίου, όπου οι βαλκανικές χώρες έχουν πρωτιές σε θανάτους και κρούσματα κατ’ αναλογία.
Ενδεικτικά, η Β. Μακεδονία έχει αυτή τη στιγμή 831 θαν/ εκ, και εξαιρώντας πολύ μικρές χώρες όπως πχ το Σαν Μαρινο κλπ, βρίσκεται στη 7η θεση παγκοσμίως, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Πέραν των όσων πολλών παραμέτρων έχουν δημόσια παρατεθεί για το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, εκτιμώ ότι η υγειονομική βόμβα των βαλκάνιων γειτόνων μας και η τουριστική κινητικότητα όπως και η οικονομική/κοινωνική κινητικότητα μεταξύ των πολιτών έπαιξε σημαντικό ρόλο. Τα ανοιχτά σύνορα χωρίς τεστ του Ιουλίου οδήγησαν σε μία μεγάλη διασπορά κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική και σε συνδυασμό και με τη δική μας όσμωση και περαιτέρω εσωτερική κινητικότητα δημιούργησαν τις πρώτες σοβαρές εστίες διασποράς. Ακολούθησε αργά το υποχρεωτικό τεστ στα χερσαία σύνορα και ακόμη περισσότερο άργησε το ολοκληρωτικό κλείσιμο μετά και τα μέσα Νοεμβρίου.

Αυτά ως τροφή για σκέψη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button