ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί με τον ΓΑΠ;

Κάποιος θα πει: “Είμαι με τον ΓΑΠ όχι μόνο για την ενότητα του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αλλά ΚΥΡΙΩΣ για την αναγέννησή του.”

Γράφει ο Γιάννης Γουναρίδης*
Άλλοι θα θυμηθούν την ιστορία. Ένας μοιραίος πρωθυπουργός που κίνησε την έναρξη των μεγάλων αλλαγών. 
Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι του χρωστάει η ιστορία. 
Το θέμα όμως είναι να θυμηθούμε αυτήν την ιστορία. Να θυμηθούμε ότι ο Σοσιαλισμός και η Σοσιαλδημοκρατία αποτελούν ιστορική αναγκαιότητα και κάποια στιγμή θα έρθουν είτε με μεταρρύθμιση είτε με την επανάσταση του αυτονόητου.
Ο Παπανδρέου και οι ιδέες του, έχουν υποστεί άπλετη δημαγωγία. Ο λόγος απλούστατος. Είναι ενοχλητικές οι ιδέες κάποιου όταν αυτές μπορούν να πείσουν τις κοινωνίες και ιδιαίτερα τις υποτελείς τάξεις που θεωρητικά είναι οι προνομιακοί συνομιλητές του σοσιαλισμού. Όταν δηλαδή οι ιδέες αυτού, αποτελούν τη θεμελίωση του νέου κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου που θα αντικαταστήσει την καπιταλιστική ανέχεια που παρατηρείται.
Ενοχλούν δε, πολύ περισσότερο όταν το νέο αυτό μοντέλο, έρθει με τις μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν συθέμελα την αντίληψη που ισχυροποιεί το ισχυρό και εξασθενεί τον αδύναμο. Εκεί ξεκινά λοιπόν και η ιστορία. Από εκεί έρχονται τα πως και τα γιατί. Η απάντηση πάλι είναι ότι ο Παπανδρέου ενοχλεί:
Ενοχλεί για όλα αυτά που πρότεινε και τόλμησε τότε, λοιδορούμενος από όλους όσους σήμερα τα ευαγγελίζονται.
Ενοχλεί για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή που τότε τα χλεύαζαν αποκαλώντας τα “πράσινα άλογα” ενώ σήμερα αποτελούν την αριστεία και επανασυστήνονται ως κλιματική κρίση και πρόκληση. Σήμερα είναι άκρως ανησυχητικά ενώ προφανώς τότε ήταν γελοία. 
Ενοχλεί για τη διαφάνεια της κοινωνίας των ίσων πολιτών, την ηλεκτρονική δημοκρατία και το open-gov που τότε τα αναθεμάτιζαν και τα απέρριπταν ως ασήμαντα ενώ σήμερα θεωρούνται αναπτυξιακά έργα και βαπτίζονται gov.gr.
Ενοχλεί γιατί η χώρα σώθηκε από τον πρώτο μηχανισμό στήριξης και όχι από τα  “Ζάππεια” και τις “πλατείες”. Βέβαια δεν ενοχλούν τα επόμενα μνημόνια και η τρόικα καθώς βαπτίστηκαν σε “μονόδρομος για την Ευρώπη” και “θεσμοί”.
Ενοχλεί για τον πόλεμο με τη διαπλοκή και το μιντιακό σύστημα που αποτέλεσε τη σταγόνα της ανατροπής του διότι με Παπανδρέου ξέρεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις ούτε “γάτες των Ιμαλαΐων” ούτε τους λογής “Καλογρίτσες”. 

Από την άλλη θα πρέπει να εξετάσουμε τι δεν πρέπει να ενοχλεί εμάς τους πολίτες. Δεν πρέπει να μας ενοχλούν οι ιδέες που προτείνουν την αλλαγή της αντίληψης που μας έμαθε να θεωρούμε ορθή την κάθε παρανομία γύρω μας. Δεν πρέπει να συγχέουμε την έννοια της ‘ισορροπίας της διαφθοράς’ με τη “νομιμότητα”. Διότι στη ρωμαίικη αυτή χώρα, καταντήσαμε να θεωρούμε μπανάλ τη λέξη πρόοδο γυρίζοντας πίσω, σε σκοτεινά χρόνια, όταν σήμερα η ιμπεριαλιστική Αμερική προσέρχεται σιγά σιγά στις πάλαι ποτέ θέσεις μας. 

Το αφήγημα είναι απλό. Την Κυριακή μπορούμε να έχουμε μία νίκη που έρχεται από μακριά αλλά κοιτάζει πολύ μακρύτερα. 
Η νίκη του Παπανδρέου θα λύσει το αδιέξοδο μεταξύ μιας «βραχμανικής Αριστεράς» που απευθύνεται σε ένα κοινό συγκέντρωσης της εξουσίας και μιας «εμπορικής Δεξιάς» των πλουσιότερων στρωμάτων ελέω υπερκαπιταλισμού. 
Η νίκη του Παπανδρέου θα φέρει τις αξίες του σοσιαλιστικού φεντεραλισμού για τη δικαιοσύνη, την παιδεία, τη προοδευτική φορολόγηση, την ισχυροποίηση της δημοκρατικής διαβούλευσης, την ενεργειακή δημοκρατία, τη δημοκρατική διαχείριση των δεδομένων και όλα τα άλλα εχέγγυα που εξασφαλίζουν μία συμμαχία με τους πολίτες, κάνοντάς τους πρωταγωνιστές στις εξελίξεις και όχι παρατηρητές.
Οι δημοκρατικοί πολίτες αυτήν την Κυριακή αναμετριούνται με την ιστορία τους και καλούνται να ψηφίσουν για τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι για τα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος. 
Καλούνται να επιλέξουν για ηγέτη της κεντροαριστεράς έναν σοσιαλδημοκράτη διεθνούς εμβέλειας που θα μπορεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τη «μεγάλη εικόνα» και όχι να ασχολείται και να σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν στα περιστύλια. 
Να επιλέξει τον αρχηγό που θα δίνει ρόλο στο νέο κόσμο που γεννιέται μαθαίνοντας του να αγαπά την ευθύνη. Να μπορεί με τις κατάλληλες συμμαχίες να ωφελήσει την προοδευτική παράταξη και να αλλάξει εντέλει τη χώρα…

Επομένως χρειάζεται να #pamemprosta.

Γιάννης Γουναρίδης, Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνικής Σχολής Π.Π.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button