ΑΠΟΨΕΙΣ

Φ. Καραϊωσηφίδης: Το Ιράν είναι γίγαντας χωρίς πόδια

Για το Ιράν μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο αεροναυπηγός κ Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ.

Ιράν δεν σημαίνει πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ είναι κάτοχος πυρηνικών. Άρα στο τραπέζι επάνω το Ισραήλ το βάζει πάντοτε, όχι επίσημα” τόνισε και πρόσθεσε: “Το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά είναι ένας γίγαντας, όχι απλώς με πήλινα πόδια, χωρίς πόδια. Η στρατιωτική του ισχύς είναι σε ορισμένα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στους βαλλιστικούς πυραύλους, στα drones, εξαιρετικά μεγάλη. Δηλαδή είναι μια χώρα που έχει 3,5 χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν εμβέλεια που φτάνουν μέχρι τα Βαλκάνια. Μην ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ κάποια στιγμή πριν από 12 χρόνια είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει μια αντιβαλλιστική ασπίδα, ακριβώς επειδή φοβόμαστε τους πυραύλους του Ιράν“.

Από την άλλη πλευρά, δεν έχει αεροπορία, απαρχαιωμένη με όπλα τα οποία διατηρούνται από την εποχή του Σάχη, δηλαδή πριν από το 1979, με ναυτικό ανύπαρκτο, εκτός από κάποιες κατασκευές δικές του, οι οποίες είναι αμφίβολης ποιότητας. Παρόλα αυτά έδειξε προχθές ισχύ” σημείωσε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

Να σας υπενθυμίσω κάτι. Το Ιράν έκανε κανά ακριβώς το ίδιο πράγμα σε μια μικρότερη κλίμακα στην αρχή του χρόνου. Τότε είχαν υπάρξει τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο Ιράν και το ιρανικό καθεστώς είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Τότε είχε αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους στο βόρειο Ιράκ, στη Συρία και στο Πακιστάν εναντίον τρομοκρατών. Ήταν τότε που το Πακιστάν σήκωσε το χέρι και κυριολεκτικά μέσα σε δυο μέρες απάντησε. Η Τεχεράνη “κάθισε στα αυγά της” και είχαμε μια συνέχεια η οποία δεν πήρε έκταση. Αυτό που είδαμε προχθές ήταν κατά την άποψή μου για εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι προσχηματικό, γιατί η έκταση αυτού που είδαμε είναι μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση. Σκεφτείτε ότι εξαπολύθηκαν drone τα οποία θέλανε έξι ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ. Ήταν η προσπάθεια να κορέσουν την ισραηλινή αεράμυνα” κατέληξε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button