ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2024 ή αλλιώς ένα δεύτερο «2012»

Οι Ευρωεκλογές που πραγματοποιηθήκανε την προηγούμενη Κυριακή είχανε αρνητικά μηνύματα και για τα τρία «μεγάλα» κόμματα της χώρας.

Από τα τρία αυτά «μεγάλα» κόμματα κανένα δεν μπόρεσε να πιάσει στις Ευρωεκλογές τους στόχους που είχε θέσει.

Πιο αναλυτικά:

Η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει ως στόχο το ποσοστό που είχε λάβει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές δηλαδή το 33,12%. Παρόλα αυτά το ποσοστό της είχε το «2» μπροστά και σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές είχε πτώση 12,25 μονάδες.

Ο Συριζα είχε θέσει ως στόχος να ξεπεράσει το ποσοστό των Εθνικών Εκλογών του Ιουνίου δηλαδή το 17,83%. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Συριζα ο κ. Κασσελάκης θεωρούσε εφικτό ακόμη και να ξεπεράσει το 20%. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να πάρει ούτε 15% ενώ σε σχέση με τις προηγούμενες

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε θέσει ως στόχους τη δεύτερη θέση και να έχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις περσινές Εθνικές εκλογές. Μπορεί ο ένας στόχος από τους δυο να επιτεύχθει ΑΛΛΑ σε μια κάλπη πρέπει να βλέπεις τη συνολική εικόνα. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πάρει τη 2η θέση και το ποσοστό του να είναι λίγο κάτω από 13%.

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι τα τρία «μεγάλα» κόμματα έφαγαν ένα μεγάλο «στραπάτσο» την Κυριακή. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν μπορει κανένας να πιάσει πλέον τον παλμό στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια (σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις) τον κόσμο τον απασχολεί κυρίως:

  • Η ακρίβεια
  • Η στεγαστική κρίση
  • Η κατάσταση στην υγεία (ειδικά στην Επαρχία)
  • Η ασφάλεια

Ας είμαστε και λίγο ειλικρινείς, πιστεύουμε σοβαρά ότι ο λαός πλέον έχει όρεξη να:

α) ασχοληθεί με τα εσωκομματικά ενός κόμματος;
β) δεχτεί άλλο την αλλαζονεία που υπάρχει σε ένα κόμμα; ή
γ) να δεχτεί την υπεπροβολή ενός μόνο προσώπου;

Η απάντηση και στα τρία αυτά ερωτήματα είναι τεράστιο «ΟΧΙ».

Ο πολύς κόσμος κοιτάει πλέον πως θα τα βγάλει πέρα το μήνα. Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχώς και αυξάνονται.

Για παράδειγμα, πριν λίγες εβδομάδες οι πολιτικοί της χώρας μάλωνανε για το πόσο κοστίζει το ένα κιλό φέτα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει ότι ένα κιλό φέτα κοστίζει 6,28€
Λίγες ημέρες αργότερα η υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ κα. Δούνια σε μια τηλεοπτική είχε βρει και φέτα με 4 ευρώ το κιλό.

Tην ίδια στιγμή η ίδια η Κυβερνητική πλατφόρμα, (ekatanalotis.gr) διαψεύδει τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και το στέλεχος της Ν.Δ.

Όλα αυτά όπως και άλλα τόσα πολλά αυξήσανε τόσο την αποχή όσο και την «αντισυστημική» ψήφο. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου βγήκε δεύτερο κόμμα. Τέλος, η αποχή ξεπέρασε για πρώτη φορά το 50% και έφτασε σε επίπεδα ρεκορ αγγίζοντας το 58,61%.

Οι Ευρωεκλογές του 2024 είναι ένα δεύτερο «2012» με τη μόνη διαφορά ότι πλέον πήρε την μπάλα και το ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι το καμπανάκι του κινδύνου είχε ξεκινήσει να χτυπάει από τις περσινές εκλογές του Ιουνίου. Τώρα βέβαια δεν χτυπάει καμπανάκι αλλά καμπάνες και για τα τρία μεγάλα κόμματα. Αν τα επιτελεία των κομμάτων δεν καταλάβουνε νωρίς το μήνυμα της κάλπης τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα και για τους τρεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button