
Γράφει ο Γιάννης Μπέκος, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ
Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως κάτι άρχισε να κινείται στον δήμο Ναυπακτίας, αναφορικά με τις ενεργειακές κοινότητες.
Πριν έναν περίπου χρόνο, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Σιαμαντάς, ρωτούσε τον δήμαρχο τι γίνεται με τις ενεργειακές κοινότητες, ο δήμαρχος είχε απαντήσει πως το θέμα προχωράει. Όμως στην πορεία, το θέμα δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στον δήμο, αφού τα προβλήματα της ανάπλασης και η καθημερινότητα κυριάρχησαν στην ατζέντα της δημοτικής αρχής.
Για την περιφέρεια όμως το μεγάλο έργο που έχει ανακοινώσει, έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν πλέον συσταθεί.
Μετά το άρθρο μας για τις ενεργειακές κοινότητες, υπήρξε μια έντονη κινητοποίηση στον δήμο. Η αντιπολίτευση την επόμενη κι όλας ημέρα ζήτησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, ενώ και η δημοτική αρχή δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια..
Έτσι λοιπόν, στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα συζητηθεί το κορυφαίο ίσως θέμα της εποχής. Η ενεργειακή αυτονόμηση του δήμου Ναυπακτίας. Μια δυνατότητα που υπάρχει πλέον με τον νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες.
Η συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να ξεπεράσει τις συνήθεις αντιπαλότητες. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο που αφορά τις επόμενες γενιές, αφού με την ενεργειακή αυτοτέλεια του δήμου, δεν θα υπάρχει ενεργειακή δαπάνη τα επόμενα χρόνια. Με λίγα λόγια, δεν θα υπάρχει κόστος φωτισμού για δρόμους, κτήρια, ακόμα και το κάστρο μας! Φανταστείτε πόσο όμορφο θα είναι να φωτίζουμε το κάστρο μας όλον τον χρόνο χωρίς να σκεφτόμαστε τις σχετικές δαπάνες!
Αυτά όμως είναι τα αποτελέσματα. Πως όμως θα οδηγηθούμε στην ενεργειακή αυτοτέλεια; Τι επιλογές έχουμε;
Για τον δήμο Ναυπακτίας αυτή την στιγμή, υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να κάνει μια ενεργειακή κοινότητα μόνος του και η δεύτερη να μπει στο έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με άλλους δήμου και ΤΟΕΒ.
Η επιλογή να μπει στο έργο της Περιφέρειας. Η περιφέρεια ΔΕ στην περίπτωση αναλαμβάνει όλο το κόστος, ενώ ο δήμος θα συνδιαχειρίζεται μαζί με τους άλλους τα ενεργειακά ζητήματα.
Η πρώτη όμως επιλογή, αφορά την δημιουργία μια ενεργειακής κοινότητας μόνο από τον δήμο, που θα στελεχώνουν και άλλοι φορείς της πόλης. Μπορει όμως να γίνει κάτι τέτοιο;
Όπως είπαμε και σε προηγούμενό μας άρθρο, αυτό θα απαιτούσε ένα μεγάλο κόστος. Οι ανάγκες του δήμου, είναι περίπου 9 MW τον χρόνο. Αν προχωρήσουμε σε κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 10 MW, θα πρέπει να δαπανήσουμε ένα κόστος περίπου 4-5 εκ ευρώ. Έχουμε όμως αυτά τα χρήματα; Μπορεί και ναι…
Αν προχωρούσαμε στην επιλογή για αυτόνομη ενεργειακή κοινότητα στον δήμο, τότε θα είχαμε το προνόμιο να αποφασίζουμε μόνοι μας για το μέλλον μας. Αλλά που θα βρούμε τα λεφτά; Υπάρχουν;
Η Ναύπακτος, είναι μια πόλη με πολλές ανεμογεννήτριες, που προσφέρουν στον δήμο αρκετά ανταποδοτικά κάθε χρόνο. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα ανταποδοτικά χρήματα από τις καινούργιες ανεμογεννήτριες, σε 800.000 τα υπολόγισε ο δήμαρχος, τότε το ποσό αυξάνεται σημαντικά.
Με μια καλή διαχείριση λοιπόν αυτών των χρημάτων και με ένα καλοδουλεμένο business plan, ο δήμος μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου και να αυτονομηθεί πλήρως.
Η συζήτηση στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι πολύ κρίσιμη. Χρειάζεται μια υπεύθυνη στάση από όλες τις πλευρές, καθώς μια τέτοια απόφαση, είναι σημαντικό να είναι ομόφωνη! Κι αυτό γιατί το έργο αυτό, δεν αφορά εκτός από την σημερινή, τις επόμενες γενιές!