ΑΠΟΨΕΙΣ

Δικηγόρος που εγκλωβίστηκε στην Μεσογείων: Όταν λείπει η λογοδοσία…

Ο δικηγόρος Νίκος Βιτώρος, με ανάρτησή του, καυτηριάζει το χθεσινό χάος στην Μεσογείων και κάνει λόγο για ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν.

Δείτε την ανάρτηση:

Η έννοια της ευθύνης είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας. Όταν λείπει η λογοδοσία, η αξιολόγηση και η απόδοση της ευθύνης, αλλοιώνεται η ίδια η δομή της δημοκρατικής πολιτειακής λειτουργίας.

Χθες βρέθηκα, με χιλιάδες άλλους οδηγούς, ουσιαστικά εγκλωβισμένος επί 6 ώρες (!) στη Λεωφόρο Μεσογείων, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το οδόστρωμα ήταν γεμάτο χιόνι, χωρίς καμία ένδειξη εκχιονισμού και χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε αντίστοιχου εξοπλισμού. Όταν πλέον η χιονόπτωση έγινε ραγδαία και τα οχήματα ήταν απολύτως σταματημένα για πάνω από είκοσι λεπτά, όλοι φοβηθήκαμε ότι θα αναγκαζόμασταν να αφήσουμε τα οχήματα επί τόπου και να επιστρέψουμε στο σπίτι με τα πόδια, εν μέσω χιονοθύελλας. Κάποιοι πάρκαραν πρόχειρα στην άκρη του δρόμοι και αναχώρησαν πεζοί, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια.

Καθόλη τη διαδρομή από το Πεδίο του Άρεως έως τον Χολαργό δεν υπήρξε ούτε ένας (1) τροχονόμος, αστυνομικός ή εκπρόσωπος οποιασδήποτε αρχής, είτε για να μας κατευθύνει, είτε για να μας ενημερώσει.

Καθόλο το χρονικό διάστημα των 6 ωρών δεν απάντησε ούτε ένα τηλέφωνο της Τροχαίας Αττικής (και νομίζω ότι δοκίμασα μέχρι και του Τμήματος Προμηθειών).

Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, μητέρες με ανήλικα παιδιά, όλοι ανήμποροι και φοβισμένοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν εαυτούς. Με διακύβευμα τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τους, λόγω χιονόπτωσης, καταμεσήμερο σε έναν από τους κεντρικότερους άξονες της Αθήνας.

Άκουσα, με θυμό, τον Περιφερειάρχη Αττικής να ανακοινώνει από ραδιοφώνου ότι «κράτησαν τη Μεσογείων ανοικτή» και να αναπέμπει την ευθύνη στην ιδιωτική εταιρεία, αναφερόμενος αποκλειστικά στο ζήτημα των εγκλωβισμένων στην Αττική Οδό. Είδα τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να αναφέρεται, ομοίως, σχεδόν αποκλειστικά στις ευθύνες των ιδιωτών. Δεν άκουσα, ούτε είδα τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγεί την απουσία της Τροχαίας.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όλο αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με καταβολή 2.000 ευρώ στους παθόντες της Αττικής Οδού. Η οικονομική αποζημίωση είναι, προφανώς, το έλασσον. Το μείζον είναι να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η δημοκρατία βαδίζει δίπλα στην ευθύνη και τα αξιώματα αντλούν νομιμοποίηση από τη λογοδοσία.

Είναι η ώρα της ευθύνης και της απόδοσής της, μπροστά στην εικόνα ενός κρατικού μηχανισμού που απέτυχε στον πυρήνα της λειτουργικής του υπόστασης: στην προστασία των πολιτών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button