ΑΠΟΨΕΙΣ

Άννα Διαμαντοπούλου: Γιατί ψηφίζω Χάρη Δούκα

Γράφει η Άννα Διαμαντοπούλου

Ο 21ος αιώνας δεν αλλάζει απλά σελίδα ή κεφάλαιο, αλλά αλλάζει το βιβλίο του πλανήτη. Η κλιματική κρίση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τον πλανήτη, τις πόλεις , τις γειτονιές , τις ζωές των ανθρώπων.

Λέξεις όπως η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα μπαίνουν στην πολιτική διάλεκτο και αποκτούν ιδεολογική και πολιτική βάση.

Η επέλαση των κλιματικών καταστροφών αλλά και των κλιματικών συνθηκών πλήττουν κυρίως τα μεσαία και φτωχότερα στρώματα των πληθυσμών δημιουργώντας δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αλλά και ανάγκη αλλαγής της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι πολιτικές που απαιτούν οι πόλεις μας να είναι ανθεκτικές στις νέες συνθήκες και να προσαρμόζονται σε ξαφνικές ανατροπές δεν είναι μόνο  θέμα των κυβερνήσεων, των περιφερειαρχών και των δημάρχων , είναι και θέμα του κάθε πολίτη. Έχει σημασία πολύ γρήγορα να μπουν στη ζωή μας και στη καθημερινότητα μας στον τρόπο δηλαδή που θέλουμε τη γειτονιά μας, που θέλουμε το σπίτι μας ή που γεμίζουμε το ψυγείο μας, οι νέες έννοιες ανθεκτικότητας, προσαρμογής και συμμετοχής.

Ο Χάρης Δούκας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών είναι ο πρώτος και μάλλον ο μόνος υποψήφιος δήμαρχος που σήκωσε την σημαία αυτής της νέας εποχής. 

Σήκωσε την σημαία για μια πόλη βιώσιμη θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάγκη μείωσης της θερμοκρασίας στη πόλη μέχρι 5 βαθμούς μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο στόχος αυτός συνδεόμενος με προτάσεις για φυτεύσεις χιλιάδων δένδρων δεν γνωρίζουμε αν μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί αλλά χτυπά μια τεράστια καμπάνα για την Αθήνα.

Η πρωτεύουσα μας είναι μια πόλη «θρύλος» και ταυτόχρονα μια δύσκολα βιώσιμη πόλη αν οι κλιματικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Ο στόχος των 5 βαθμών ξετυλίγει ένα πρόγραμμα που αφορά την βελτίωση των υποδομών, την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη και την ενίσχυση της συμμετοχής και των κοινωνικών δικτύων ως προϋπόθεση επιτυχίας.

Ένα πρόγραμμα που αναγνωρίζει ότι οι καύσωνες κατά τους θερμούς μήνες θα διαλύσουν τον τουρισμό , θα επιδεινώσουν την οικονομική ζωή στο κέντρο και κυρίως θα επιτείνουν την ενεργειακή φτώχεια.

Η πρόταση για φτηνό ρεύμα στα φτωχότερα νοικοκυριά σε αντιπαραβολή με τα επιδόματα είναι η απάντηση στο μέλλον.

Είναι ενδιαφέρον ότι ως κορυφαίος επιστήμονας έχει αναπτύξει μοντέλα για την χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών για τις πόλεις με όρους συμμετοχής και συν διαμόρφωσης ώστε η πολιτική αλλαγή να γίνεται κτήμα όλων των πολιτών.

Δίνεται με ένταση το μήνυμα ότι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες πρέπει να αλλάξουν την ζωή τους και να συμμετέχουν στην αλλαγή της πόλης.

Η πολιτική δράση όταν συνοδεύεται από βαθειά και ειδική γνώση όπως αυτή του Χάρη Δούκα ξεπερνά την κοινοτυπία και την απλή αντιπαράθεση και δίνει την δυνατότητα για την αλλαγή μοντέλου που είναι το κρίσιμο ζήτημα της εποχής .

Πιστεύω ότι ο Χάρης Δούκας ανεξαρτήτως αποτελέσματος έχει ήδη κάνει μια βαθειά τομή στο ρόλο της αυτοδιοίκησης και τις προτεραιότητες της για τον 21ο αιώνα. 

Πέρα δε από αυτό επειδή και στην αυτοδιοίκηση υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση στο συνδυασμό του είναι υποψήφιοι φίλοι και φίλες που γνωρίζω προσωπικά απο διαφορετικά πεδία πολιτικής δράσης , και που εκτιμώ βαθύτατα.

* Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός

Related Articles

Back to top button