ΑΠΟΨΕΙΣ

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»: Η παγκόσμιας εμβέλειας κλινική δοκιμή που οργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Θεραπείες για τον ιό της πανδημίας COVID-19:

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», η παγκόσμιας εμβέλειας κλινική δοκιμή που οργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Γράφει για το npress.gr η  Δρ. Έμμυ Ρογκάκου*

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την έναρξη μιας μεγάλης,παγκόσμιας εμβέλειας κλινικής δοκιμής που ονομάζεται «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Αυτή η κλινική δοκιμή έχει σκοπό να αξιολογήσει θεραπείες για τον ιό της πανδημίας COVID-19. Αν και πολλές μικρές δοκιμές θεραπειών για την ασθένεια COVID-19 γίνονται παγκοσμίως, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι πρέπει τα αποτελέσματα να αξιολογηθούν σε μιας μεγάλης εμβέλειας κλινική δοκιμή, με χιλιάδες ασθενείς, σε διαφορετικές χώρες, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή και ικανά για τους ασθενείς δεδομένα.

Πόσο γρήγορα μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα;

Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» σχεδιάστηκε για να δώσει γρήγορα αποτελέσματα, καθώς αυτή η κλινική δοκιμή θα γίνει σε φάρμακα που ήδη έχουν παρασκευαστεί και μελετηθεί για άλλες ασθένειες. Το γεγονός αυτό κάνει την διαδικασία πολύ πιο σύντομη σε σχέση με την ανακάλυψη νέων φαρμάκων που μπορεί να πάρει πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετία. Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν στην «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά του ιού του AIDS(Ritonavir/Lopinavir), της ελονοσίας που δοκιμάστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Χλωροκίνηκαι Υδροξυχλωροκίνη), και του ιού του Έμπολα (Remdesivir) που έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με κορονοϊούς. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης η ιντερφερόνη βήτα που είναι γνωστό φάρμακο για το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που διακινούν αυτά τα φάρμακα, έχουν δηλώσει ότι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους άμεσα, ώστε να είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες, αν τα αποτελέσματα της κλινικής αυτής δοκιμής αποδειχθούν ικανοποιητικά. Ο στόχος είναι να έχουμε αποτελέσματα και τα αρχικά συμπεράσματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Για ποιο λόγο χρειάζονται κλινικές δοκιμές σε δοκιμασμένα φάρμακα? Δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως?

Ο ιός της πανδημίας COVID-19 είναι ένας νέος ιός για τον οποίο δεν έχουμε πολλά δεδομένα, άρα δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσουν τα ήδη γνωστά φάρμακα. 

Πρέπει να τονιστεί ότι η ασθένεια COVID-19 έχει περισσότερα από ένα στάδια. Μια απλή περιγραφή αυτών των σταδίων είναι: ήπια συμπτώματα στην αρχή, μέτρια επιδείνωση, και σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση. Στο κάθε στάδιο χρειάζεται χορήγηση διαφορετικού φαρμάκου ή διαφορετικού συνδυασμού φαρμάκων. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει φάρμακα για αυτά τα στάδια.

Τα υποκείμενα νοσήματα είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα στην χορήγηση των φαρμάκων που θα ελεγχθούν στην «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Ο ιός της πανδημίας COVID-19 είναι γνωστό ότι προσβάλει κυρίως ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, εξ αιτίας των οποίων κάποια φάρμακα ενδέχεται να επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενή. 

Επιπλέον, ένα βασικό θέμα που εξετάζεται στις κλινικές δοκιμές, είναι ο προσδιορισμός της κατάλληλης δόσης ώστε να μην παρουσιαστούν παρενέργειες. Δεν θέλουμε να δίνονται φάρμακα που να προξενούν χειρότερο κακό από αυτό που υπόσχονται να διορθώσουν. Παρά τις παραπάνω συνθήκες, οι γιατροί σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνο, επιτρέπεται να χορηγούν φάρμακα κατά περίπτωση, μετά από ειδική άδεια.

Ποιες χώρες συμμετέχουν στην «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»; 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση συντονισμού στην μάχη ενάντια στην πανδημία  COVID-19 που περιλαμβάνει χώρες από όλο τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονται η Αργεντινή, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ισπανία, το Ιράν, ο Καναδάς, το Μπαχρέιν, η Νορβηγία, η Νότια Αφρική, και η Ταϊλάνδη. Προβλέπεται στην συνέχεια να συμμετάσχουν και άλλες χώρες. Η μελέτη έχει την δυνατότητα να περιλάβει πολλές χιλιάδες ασθενείς, και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, γιανα συμμετάσχουν ακόμη και νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί με ασθενείς με COVID-19 σε χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Ποιο είναι το μήνυμα του ΠΟΥ στην μάχη εναντίον της COVID-19;

Η πανδημία COVID-19 διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον παγκόσμιο χάρτη, με διεθνείς ανταγωνισμούς, με αντίξοες συνθήκες για την μέριμνα, με κλειστά σύνορα και έρημες πόλεις, και τα συστήματα υγείας να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο ΠΟΥ τονίζει ότι η υγεία πρέπει να γίνει και να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα των χωρών. Όπως δηλώνει και το όνομα που δόθηκε στην τόσο σημαντική δοκιμή, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, καμιά χώρα δεν μπορεί να νικήσει αυτή την πανδημία μόνη της, ενεργώντας για τον εαυτό της. Μπορούμε να νικήσουμε τον ιό μόνο μέσα από την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, με τις αξίες της διαφάνειας και της διεθνούς συνεργασίας.

*Η Δρ. Έμμυ Ρογκάκου είναι έχει εξειδικευτεί στην Επιγενετική και Μοριακή Ιατρική. 

Με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και διεθνούς εμβέλειας ερευνητικά επιτεύγματα στον τομέα της επιδιόρθωσης του γενετικού υλικού (DNA), με μεγάλη αναγνώριση σε ιατρούς και επιστήμονες, διεθνώς και στην Ελλάδα. Είναι επίσης ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της EpigenFocus, μιας νεοφυούς εταιρείας στο τομέα της Βιοτεχνολογίας της Υγείας.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close