ΑΠΟΨΕΙΣΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Αλλάξτε επιτέλους τον καρκινογόνο, σάπιο αμιαντοσωλήνα από την Ναύπακτο

Η Ναύπακτος, έχει ανάγκη να αναπνεύσει!

Γράφει ο Γιάννη Μπέκος, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Για σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας από την χθεσινή βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης στην Ναύπακτο, έκανε λόγο η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΝ πριν λίγο. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κεντρικός αγωγός χαλάει και μάλλον ούτε η τελευταία, αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική. Ένας αγωγός κατεστραμμένος, αλλά και ιδιαίτερα βλαβερός για την υγεία των κατοίκων, αφού είναι κατασκευασμένος από τον καρκινογόνο αμίαντο! Ένα υλικό που πλέον έχει απαγορευτεί και θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο. Ωστόσο, συνεχίζει ακόμα και σήμερα, λίγο πριν την έλευση του 2022, να υδροδοτεί το κέντρο της Ναυπάκτου.

Βέβαια, υπό ομαλές συνθήκες, ο αγωγός θα είχε αλλάξει. Το έργο είχε υπογραφεί από τον μακαρίτη τον Καρακώστα, τον Ιούνιο του 2019! Ένα έργο που προέβλεπε αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα, αντικατάσταση της αποχέτευσης, διαμόρφωση των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, ενώ ως bonus είχε και την διαμόρφωση του οδοστρώματος στον κάτω δρόμο, χωρίς όμως εκεί αντικατάσταση της αποχέτευσης, αφού τα νερά θα τα «έπιανε» ο αγωγός του πάνω δρόμου. Έτσι λοιπόν το έργο είχε δύο ουσιαστικά υποέργα. Το τμήμα του άνω δρόμου που ουσιαστικά ήταν και το δύσκολο κομμάτι του έργου και το τμήμα του κάτω δρόμου, που αποτελούσε το έργο «παιδική χαρά» αφού ήταν πανεύκολο στην κατασκευή του.

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς ο δήμος να δώσει εντολή στον ανάδοχο να ξεκινήσει από το δύσκολο κομμάτι και να αφήσει το εύκολο για το τέλος, έκανε το ακριβώς αντίθετο. Έδωσε ελεύθερο στον ανάδοχο όλο τον κάτω δρόμο, που όμως, ακόμα κι αυτό, αντί να ολοκληρωθεί γρήγορα, έκανε έναν ολόκληρο χρόνο, κάνοντας δύσκολη την ζωή κατοίκων και επισκεπτών. Να θυμίσουμε βέβαια πως ο δήμαρχος που είχε εκλεγεί τον Μάιο του 2019, απαγόρευσε στην δημοτική αρχή να ξεκινήσει τις προεργασίες για το έργο τον Ιούνιο, θέλοντας η ίδια να έχει λόγο στα πάντα! Όμως έτσι, έπρεπε να περάσουν 6 ολόκληροι μήνες για να μπει «σκεπάρνι» που μαζί με τους 2 του καλοκαιριού έγιναν 8 μήνες απραγίας! Αυτό ήταν και το κρίσιμο χρονικό κομμάτι του έργου!

Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά την υπογραφή, τμήματα του κάτω δρόμου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο πάνω δρόμος, πέρα από δυο τσίγκια που μπήκαν και βγήκαν, δεν έχει γινει απολύτως τίποτα! Και βέβαια η πρόθεση της δημοτικής αρχής Γκίζα όπως έχει εκφραστεί δημόσια, είναι η διάλυση της εργολαβίας τώρα, κάτι που θα βάλει ταφόπλακα στο έργο για πολλά χρόνια. Αν η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης δεν γίνει τώρα, τότε θα μας πάρει τουλάχιστον μια πενταετία για να ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα. «Φέξε μου και γλίστρισα» που λέμε και στο χωριό μου την Αφροξυλιά!

Είναι πλέον φανερό, πως ο μόνος δρόμος είναι η υλοποίηση του έργου τώρα! Χωρίς άλλες καθυστερήσεις! Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά ας μην χαθεί κι άλλος χρόνος! Η Ναύπακτος δεν αξίζει να πνίγεται από την ασφυξία που δημιουργούν αυτά τα απαρχαιωμένα και βλαβερά δίκτυα! Η Ναύπακτος, έχει ανάγκη να αναπνεύσει!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button