ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας: Η άνοδος και η πτώση ενός ηγέτη

Από τις μαθητικές καταλήψεις στα 90’s στην πρωθυπουργία και την παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Το τάιμινγκ ήταν πάντα σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα. Το σύμπαν συνωμοτούσε και βρισκόταν στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη ώρα. Στην αιχμή των μαθητικών καταλήψεων το 1990, όταν έλαμψε το άστρο του στην περίφημη συνέντευξη που παραχώρησε στην Άννα Παναγιωταρέα. Ζήτησε, τότε (μεταξύ άλλων), να αποφασίζουν οι μαθητές ποιο μάθημα θα παρακολουθούν και ποιο όχι.

Ακολούθησαν οι σπουδές στο Πολυτεχνείο, ένα γρήγορο πέρασμα από τον επιχειρηματικό στίβο και η αλλαγή πίστας στην πολιτική. Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 2006 και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, ως το πουλέν του Αλέκου Αλαβάνου. Όμως, ότι ξεκινά ωραίο, πολλές φορές τελειώνει με πόνο. Ο νεαρός πολιτικός εξελίχθηκε σε πατροκτόνο για το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. «Ακόμη και ο Ιησούς έπεσε έξω για τον Ιούδα» δήλωσε για το λάθος του ο Αλέκος Αλαβάνος.

Το 2009 ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε, την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναγλαζόταν να βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, λαμβάνοντας μία ατελείωτη σειρά αντιλαϊκών μέτρων και υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αφήνοντας την Κυβέρνηση Παπαδήμου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του 2012. 

Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε στην τρίτη θέση και οΣΥΡΙΖΑ του Προέδρου Αλέξη γίνεται πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Κυβέρνηση σε αναμονή, αν ληφθεί υπόψη το ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον στο οποίο υποχρεώθηκε να λειτουργήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που σχηματίστηκε. 

Το 2015, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει διασπασμένο (ο Γιώργος Παπανδρέου ίδρυσε λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες κάλπες το ΚΙΔΗΣΟ), η ΝΔ έχει τη φθορά της διακυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται πρωθυπουργός με τη βοήθεια του Πάνου Καμμένου (ΑΝΕΛ).

2232482
Τσίπρας και Καμμένος συζητούν την συγκρότηση του πρώτου κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι Ιανουάριος του 2015 και τίποτε δεν προμήνυε όσα θα επακολουθούσαν τους επόμενους μήνες

Η οπερετική επαναδιαπραγμάτευση με τους… θεσμούς, όπως ονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ τους δανειστές, κατέληξε στο κλείσιμο των τραπεζών, τα κάπιταλ κοντρόλ και το αλησμόνητο δημοψήφισμα. Όπου το “όχι” έγινε “ναι” μετά από μία… εξαντλητική 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. 

Τότε ζήτησε και έλαβε την υποστήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Βαγγέλη Βενιζέλου για να περάσει η συμφωνία που έκλεισε από τη Βουλή. Διαλύει τη Βουλή και στήνει κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015. Επανεκλέγεται και ταυτόχρονα ξεφορτώνεται τα στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας που μένουν εκτός Βουλής. 

2370865
Στιγμιότυπο από το 2015 όπου Τσίπρας και Καμμένος είχαν σχηματίσει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ως πρωθυπουργός άφησε το στίγμα του, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάνοντας φιλία με την γειτονική χώρα.

4486270
Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση τον τότε υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο

Αυτό όμως ήταν και το κύκνειο άσμα του στην εξουσία. Η κλεψύδρα είχε γυρίσει. Ακολούθησε η ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και η ήττα στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του ίδιου έτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του και ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε τη θέση του. Είχε προλάβει να ψηφίσει την απλή αναλογική, πιστεύοντας ότι στήνει παγίδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διπλή εκλογική συντριβή (21 Μαΐου και 25 Ιουνίου) απέδειξαν ότι έκανε λάθος. Η ετυμηγορία των πολιτών δεν του άφησε περιθώρια ελιγμών. 

Εδώ και μερικές ώρες έθεσε εαυτόν στην ύλη της πολιτικής ιστορίας του τόπου, παραιτούμενος από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του. Αρέσει δεν αρέσει, ο Τσίπρας υπήρξε μια ηγετική φυσιογνωμία που άφησε για μια δεκαετία το στίγμα του στην χώρα!

Tsipras_zappeio
Η 29η Ιουλίου αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Related Articles

Back to top button