ΑΠΟΨΕΙΣ

25η Μαρτίου: «Σείστηκε» το Σύνταγμα από τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς στη σημερινή μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων

«Εν-δυό, εν-δυό, φουστανέλλα, τσαρούχι φούντα φέσ’, καμάρι λεβεντιά περηφάνεια….» λέει το τραγούδι για τους Εύζωνες και σήμερα η εικόνα τους ήταν ακριβώς αυτή. 

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς στη σημερινή μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο κέντρο της Αθήνας, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Με σθένος, ευθύβολο βλέμμα και ισχυρό πάτημα κέρδισαν για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις με το χειροκρότημα από τον κόσμο να είναι θερμότατο. 

Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου του 1868, με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος του μόνιμου Στρατού.

Η στολή των Ευζώνων 

Η ευζωνική στολή, με τη μακρά ιστορία της, αποτελεί κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Ταυτισμένη με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, καθώς ήταν η φορεσιά των οπλαρχηγών και των αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση εναντίον των Οθωμανών, αποτελεί στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία και έκτοτε συνδέθηκε με την ηρωική εικόνα του Έλληνα.

Η στολή των Αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς διαφέρει ελαφρά από τη στολή των οπλιτών Ευζώνων, ωστόσο τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο ενδυμασιών παραμένουν κοινά. Πρόκειται για εξ ολοκλήρου χειροποίητες στολές και η κατασκευή τους απαιτεί πολύ χρόνο και ιδιαίτερη τεχνογνωσία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button