Χωρίς κατηγορία

Η αυστηρή προειδοποίηση της Αθήνας στον Ερντογάν

Στην σημερινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός στο news247 ερωτήθηκε για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και για το – ακραίο, αλλά κατά κάποιους υπαρκτό – ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Αγκυρα γεώτρηση ακόμη και στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Ας μην κινδυνολογούμε και ας μην δημιουργούμε μια αίσθηση η οποία αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα που έχουμε σήμερα», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα που, ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει: «Εγώ πιστεύω ότι δεν θα το τολμήσει αυτό. Μια τέτοια κίνηση, άλλωστε, θα καταμαρτυρούσε ότι η συμπεριφορά και η στάση της δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των στοιχειωδών κανόνων καλής γειτονίας».

Ήταν μια απάντηση εντός διπλωματικού πλαισίου που, όμως, εμπεριέχει δύο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι πως η ελληνική πλευρά διατηρεί σε πρώτο πλάνο το δόγμα της «ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας». Κοινώς, δεν τροφοδοτούμε το παιχνίδι της έντασης του Ερντογάν, αλλά παράλληλα δεν εφησυχάζουμε. Το δεύτερο είναι πως, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η θέση του πρωθυπουργό περιέχει κι ένα, προσεκτικά διατυπωμένο μεν, καθαρό δε, μήνυμα προς την Τουρκία. Η χρήση της φράσης «δεν θα τολμήσει» είναι ο πυρήνας αυτού του μηνύματος κατά τις ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν πως στην ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν περάσει απαρατήρητες – ούτε αναπάντητες – οι τελευταίες, επικοινωνιακές ή μη, κινήσεις της Τουρκίας στην ευαίσθητη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου, Καστελόριζου και Ρόδου.

Είτε πρόκειται για επιχείρηση επαναφοράς σε πρώτο πλάνο της πάγιας αμφισβήτησης από την Αγκυρα της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην εν λόγω περιοχή, είτε για κάτι περισσότερο, στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας οι κινήσεις αυτές – όπως οι «παραχαραγμένοι» χάρτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Τουρκία σε ξένες διπλωματικές αποστολές – παρακολουθούνται στενά, καταγράφονται και αξιολογούνται.inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Και στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν στο Tvxs.gr ότι η Αθήνα κατέστησε απολύτως καθαρή την θέση της και έστειλε μια εξίσου καθαρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα και κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι. Εκεί, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να έγινε αποδέκτης του σαφούς μηνύματος της Αθήνας πως εάν υπάρξει οποιαδήποτε απόπειρα τουρκικής γεώτρησης εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τότε η Ελλάδα «θα αντιδράσει».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές προειδοποιήσεις ήταν επίσης σαφείς και ως προς την επίμονη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Κι έχει το δικό του, ίσως, ενδιαφέρον και το γεγονός πως μετά το ραντεβού του Ελσίνκι, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση…. Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δε θα θέλει».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μήνυμα ελήφθη σε όλα του τα επίπεδα  από τουρκικής πλευράς, και δόθηκαν μάλιστα και οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις. Το πόσο ισχυρές θα αποδειχθούν οι διαβεβαιώσεις θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, με την ελληνική πλευρά να παραμένει πάντα στην ίδια γραμμή – εκείνη της επαγρύπνησης αλλά και της παράλληλης προώθησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close