ΥΓΕΙΑ

Πως μπορούμε να φάμε υγιεινά στην εορταστική αυτή περίοδο

Τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή γιορτής, αλλά τείνει επίσης να είναι μία εποχή που καταναλώνουμε, υψηλής περιεκτικότητας, σε λιπαρά και με πολλές θερμίδες τρόφιμα.

 

 

Το να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς να κάνουμε κακό στην υγεία μας, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το κλειδί γι’ αυτό είναι ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων μας, τις ημέρες αυτές. Δείτε πιο κάτω κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το σκοπό μας.

  • Φάτε ένα υγιεινό πρωινό το πρωί των Χριστουγέννων. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα φρούτο, κάποια πρωτεΐνη όπως τα αυγά ή ξηρούς καρπούς. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην πεινάτε πολύ και να μην τσιμπάτε συνέχεια μέχρι το δείπνο.
  • Προσφερθείτε να φέρετε στο τραπέζι που είστε καλεσμένη, μία μεγάλη σαλάτα, ή μία πιατέλα με λαχανικά, ώστε να είστε σίγουρη ότι υπάρχει ένα υγιεινό πιάτο στο τραπέζι!
  • Κρύψτε στη τσάντα σας ένα υγιεινό σνακ όπως ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς, αν τυχόν πεινάσετε περιμένοντας το γεύμα.
  • Μην ξεχνάτε να τρώτε ένα μικρό γεύμα ή ένα υγιεινό σνακ, κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες στην διάρκεια της ημέρας. Θα διατηρήσετε έτσι  το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σταθερό και είναι πολύ πιο υγιεινό από ένα τεράστιο γεύμα μία φορά την ημέρα.
  •   Γεμίστε πρώτα το πιάτο σας με υγιεινές επιλογές. Επιλέξτε γαλοπούλα ή ζαμπόν και λαχανικά και έπειτα, που δεν θα πεινάτε πια, διαλέξτε κάποιες λιπαρές λιχουδιές.
  • Πιείτε κόκκινο κρασί με το δείπνο των Χριστουγέννων. Είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
  • Ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας. Αντί να στερείτε τον εαυτό σας από τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά έχουν πολλές θερμίδες, μπορείτε να φάτε μία μικρή ποσότητα για να ευχαριστηθείτε χωρίς να φουσκώσετε.
  • Πιείτε ένα φλυτζάνι τσάι πριν ή ακόμη και μετά το δείπνο σαν επιδόρπιο. Το τσάι έχει πολλά αντιοξειδωτικά και το υγρό θα σας «γεμίσει» για να μην θελήσετε να φάτε γλυκό μετά.

Προσοχή: Μην φάτε κάτι που είναι έξω από το ψυγείο για μία ή δύο ώρες. Βακτηρίδια και άλλοι οργανισμοί αναπτύσσονται γρήγορα στη θερμοκρασία δωματίου και υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button