Home / ΕΛΛΑΔΑ / Μελέτη του Δικτύου: Πως ψηφίζουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Μελέτη του Δικτύου: Πως ψηφίζουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για το «Πως ψηφίζουν οι Ευρωβουλευτές σε 20 σημαντικές ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», παρουσιάστηκε από το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δείχνει πως οι πολιτικές πλειοψηφίες (αναφορικά με τις ψηφοφορίες) ομαδοποιούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  1. «Πλειοψηφίες συνασπισμού», στις οποίες οι Συντηρητικοί, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι (ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο στο 70% των περιπτώσεων) με επιπλέον στήριξη κατά περίπτωση από άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι μια κατηγορία ψηφοφορίας που έχει γίνει όλο και πιο αναγκαία καθώς οι τρεις πολιτικοί σχηματισμοί έχουν μικρά ποσοστά που μεταφράζεται σε λίγες έδρες(παραδείγματα τέτοιων ψηφοφοριών είναι η ψηφοφορία για το shareout των προσφύγων, για την εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κ.α).
  2. «Συγκρουσιακές πλειοψηφίες», στις οποίες οι Συντηρητικοί αντιπαρατίθενται σε τους Σοσιαλδημοκράτες κερδίζοντας οι πρώτοι υποστήριξη κατά περίπτωση από τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους, τη Ριζοσπαστική Αριστερά ή τους Ευρωσκεπτικιστές (αυτή είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, κατά την ψηφοφορία για την ανανέωση της έγκριση για το φυτοφάρμακο glyphosate, η απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων από τους εργοδότες κ.α).
  3. «Πλειοψηφίες συναίνεσης», στις οποίες ψηφίζουν στο σύνολο σχεδόν π.χ. των Ελλήνων βουλευτών από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Χρυσή Αυγή με τον ίδιο τρόπο προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον (για παράδειγμα η ψηφοφορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή για τη φορολογική σύγκλιση κ.α.

Η παρούσα μελέτη αναλύει πως ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές και στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και πώς αυτό επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τη ζωή και την καθημερινότητα τους.

Στην Ευρώπη υπάρχουν ζητήματα ανισοτήτων και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δέχεται απειλές απαιτούνται αλλαγές τις οποίες οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να υποστηρίξουν. Οι καλά ενημερωμένοι πολίτες θα έχουν τη γνώση και τη δύναμη να στηρίξουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

To project «Faces on Divides»

Η παραπάνω μελέτη πραγματοποιήθηκε από το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Faces on Divides» σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Jacques Delors, που εδρεύει στο Παρίσι. Το έργο έχει ως συντονιστή το Ινστιτούτο Jacques Delors και συνεργάζεται με το Europeum(Τσεχική Δημοκρατία), με το European Movement (Γαλλία), και με το Δίκτυο(Ελλάδα). Στο πλαίσιο του έργου το ΔΙΚΤΥΟ πραγματοποίησε τη δεύτερη εκδήλωση Eurolab #2 στις 22 Μαΐου του 2017, στη Θεσσαλονίκη. Στο Eurolab #2 παρουσιάστηκε σε 40 φοιτητές η έρευνα του Ινστιτούτου Jacques Delors για τον τρόπο που ψηφίζουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Ακολούθησε σχολιασμός από την κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, EPP Group και παρέμβαση έκανε ο Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παν. Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας. Η επιστημονική συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ Ανθή Σουλιτσιώτη παρουσίασε την Ανάλυση των ψηφοφοριών των Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε 20 σημαντικά ζητήματα που εμπεριέχονται στις κατηγορίες, Επιτροπή Juncker, Εθνικοί και ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί, Οικονομία / Οικονομία / Εμπόριο, Ενιαία αγορά / Κοινωνική πολιτική/φορολογική πολιτική, Πρόσφυγες/ Σύνορα και Εξωτερικές σχέσεις, βάσει των στοιχείων που παρέχονται από το VoteWatch, το Jacques Delors Institute και το Δίκτυο για την περίοδο Μάιο του 2014 μέχρι Ιανουάριο του 2016. Την εκδήλωση παρακολούθησαν κυρίως φοιτητές και ακολούθησε συζήτηση.

Μια Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, η Ελίζα Βόζεμπεργκ με αφορμή την συμμετοχή της στο «Faces on Divides» έδωσε την δική της οπτική γωνία, τόσο στα συμπεράσματα της έρευνας, όσο και στις δράσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Η κα Βόζεμπεργκ σχολιάζοντας την παρατήρηση της έρευνας για μεγάλη αποχή των Ελλήνων ευρωβουλευτών απάντησε ότι η αποχή είναι επιλογή στο να κινηθεί κανείς ανάμεσα στο ναι και στο όχι αλλά οι απουσίες αν σε αυτό αναφέρεστε υπάρχουν δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες αυτό χαρακτηρίζει την υπευθυνότητα κάθε ευρωβουλευτή.

Στην ερώτηση πώς σε μια χώρα όπως η Ελλάδα κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα που ανήκει έχει μικρή δύναμη, ταυτόχρονα στο ευρωκοινοβούλιο από ελληνικής πλευράς οι περισσότερες ψηφοφορίες κερδίζονται με πλειοψηφίες συνεργασίας της νέας δημοκρατίας, των σοσιαλδημοκρατών, και  των φιλελευθέρων, μας απάντησε πως η επίσημη ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται μέσα από μια ολιγομελή πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πλειοψηφίες στις οποίες αναφερθήκατε προκύπτουν καθώς οι ευρωβουλευτές που ψηφίζουν ανήκουν στις 3 μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, σοσιαλδημοκράτες κ φιλελευθέρους.

Τη ρωτήσαμε από τα 5 πιθανά σενάρια της λευκής βίβλου του σχεδίου Γιούνκερ θεωρεί καλύτερο για τη χώρα μας και για ποιούς λόγους. Κατά την άποψη της η κα Βόζεμπεργκ θεωρεί το πρώτο σενάριο αυτό της συνεργασίας για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ένωσης και την εμβάθυνση οτι ωφελεί μεν τη χώρα μας γιατί πάντα χρειάζεται την ομπρέλα της ευρωπαϊκής ένωσης με τις ενστάσεις που έχει καταγράψει για την άδικη μεταχείριση. Και από την άλλη πλευρά η εμβάθυνση της Ευρώπης θα δείξει ότι παρά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυροποιείται και  θέλει να συνεχιστεί το εγχείρημα διότι προστατεύει τα κράτη μέλη όσο καταγράφει και μια δυναμική στο διεθνή χάρτη τώρα που αναπτύσσονται διαφορετικές δυνάμεις από τα κράτη που βρίσκονται εκτός ΕΕ.

Κλείνοντας τη ρωτήσαμε σαν Ελληνίδα ευρωβουλευτής ποιο ζήτημα θεωρεί σημαντικότερο για σας και ποιο θα βοηθήσει περισσότερο τους ευρωπαίους πολίτες δεδομένου του χαρτοφυλακίου της. Η ίδια χειρίζεται ναυτιλία, τουρισμό, μεταφορές και κυρίως τα ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, το διεθνές έγκλημα και ζητήματα γυναικών. Υπογράμμισε ότι την προτεραιότητα τη βάζει η ανάγκη της ίδιας μας της χώρας άρα στο μεταναστευτικό έχει δώσει το περισσότερο βάρος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιφρονεί τις άλλες αρμοδιότητες για τις οποίες την ψήφισαν οι έλληνες συμπολίτες της και της έκαναν την τιμή να εκπροσωπεί τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Check Also

Αισιόδοξος ο Ντομπρόβσκις για άμεσο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής  Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *